11.6.10

El Consorci de Turisme recull en una guia la cinquentena de torres de guaita i castells que hi ha al Maresme

El litoral maresmenc va arribar a ser conegut com "la costa torrejada" per la proliferació de torres de guaita i castells que s'hi van construir entre els segles XVI i XVII com a talaies de vigilància i de defensa dels pirates i dels corsaris. Actualment, encara es conserven 55. Totes aquestes construccions han estat recollides en la guia que ha editat el Consorci de Promoció Turística.



Torre de defensa de la Masia de Can Amat, segle XIV, Cabrils.

Costa de Barcelona-Maresme vol ser referència entre el turisme de proximitat com a destinació propera en la qual, a més de sol i platja, es poden realitzar interessants visites culturals, atractives passejades naturals i exquisides degustacions gastronòmiques. Tot en un dia, en un cap de setmana o en un pont.
En aquesta línia, el Consorci de Turisme ha recollit en un opuscle el patrimoni arquitectònic del Maresme en torres de guaita i castells. En total 55 edificacions dels segles XVI i XVII que encara es conserven a la nostra comarca recordant-nos que va haver-hi una època en què els atacs de la pirateria i del corsarisme eren tan freqüents al Maresme com la presència mai desitjada dels bandolers i els assaltadors de camins.
Avui dia les torres que encara estan en ús formen part de masies o d'edificis que poc fan pensar en pirates o bandolers, però que, sens dubte, són un vestigi important d'aquella època. L'opuscle editat pel Consorci de Turisme aporta una imatge i informació de cadascuna d'elles per atreure l'interès del possible visitant. De cada edificació s'explica breument la seva ubicació, si es pot visitar el seu interior o no, les seves característiques... i es recomanen altres visites d'interès dins el mateix municipi.
L'opuscle "Torres de guaita i castells", que ja s'ha començat a distribuir per les oficines turístiques i municipals, fa referència a les següents torres de guaita i castells:
Tiana: Cartoixa de Montealegre
Montgat: Torre de Ca l'Alzina
Alella: Torre del Baró
El Masnou: Can Teixidor
Teià: Casa Bru-Can Fivaller; Cal Baster; Can Pujades
Premià de Dalt: Can Franquesa; Can Cisa; Can Moles; Can Werboom
Vilassar de Mar: Torre d'en Nadal
Vilassar de Dalt: Torre de Can Maians; Castell de Vilassar de Dalt; Torre del Ravalet