24.10.08

El canvi d’horari comportarà un estalvi de 19 milions d’euros

Aquest cap de setmana s’endarrereix una hora el rellotge. Diumenge, a les tres de la matinad seran les dues

El proper diumenge 26 tots els països de la Unió Europea, de forma harmonitzada, endarreriran una hora els seus rellotges: d’aquesta manera, a les tres de la matinada seran les dues. El canvi tanca el període de l’horari d’estiu del 2008, comprès entre març i octubre. Segons dades del Departament d’Economia i Finances, aquest canvi horari comportarà una reducció en el cost de l’energia de 19 milions d’euros per al conjunt de llars catalanes per l’estalvi en il·luminació

Per què realitzem el canvi d’horari?

Durant l’horari d’estiu hi ha un major aprofitament de la llum del dia i es redueix la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial. El dia s’allarga. El sol surt abans i es fa de nit més tard, és a dir, tenim més hores de llum natural. Avancem l’hora per no desaprofitar les hores de sol del matí, obtenint un estalvi, que enguany ascendirà als 19 milions d’euros.

L’estalvi energètic associat al canvi horari és concentra principalment en el sector domèstic, on de fet es concentra gairebé el 90% de la reducció de consum produïda per aquesta pràctica. L’any 2007 les llars catalanes van consumir 1.710 GWh/any en il·luminació, si bé cal tenir en compte que el consum d’energia en il·luminació s’ha anat reduint per la millora de l’eficiència –gràcies, per exemple, a la introducció de bombetes de baix consum- fins a situar-se entorn al 8% de tota l’energia consumida a la llar. En conjunt, el canvi horari suposarà un estalvi del 10,3% del consum d’il·luminació, xifra que equival a reduir la factura entre 6 i 7 euros l’any a cada llar catalana. En menor mesura, el canvi horari també permet estalviar energia en la el sector serveis, comerç i les indústries.

Per què no mantenim l’horari d’estiu tot l’any?

Mantenir l’horari d’estiu durant els mesos d’hivern no comporta cap estalvi significatiu en termes energètics i, en canvi, sí repercuteix en les nostres activitats diàries i usos quotidians.

Si continués l’horari d’estiu durant tot l’any, l’estalvi energètic associat a l’allargament de la llum natural durant les tardes es mantindria. Però això no compensaria el consum addicional que suposa enllumenar una hora més de foscor al matí. D’altra banda, la major part dels ciutadans prefereix que al matí, a les hores quan es desplacen per treballar o estudiar, sigui de dia.