24.10.10

Xerrada; "IBERS I ROMANS, DOS CULTURES EN UN MATEIX TURÓ"

Divendres 22 d'octubre, a les 20'30h, la Biblioteca de Cabrils :
Xerrada  " IBERS I ROMANS; DOS CULTURES EN UN MATEIX TURÓ",
càrrec de Toni Marí, responsable del Centre de Documentació del Parc Serralada Litoral.Si Cabrera ja ocupava un lloc de primer ordre dins la arqueología per les seves restes ibériques, les darreres excavacions estant traient a laa llum tota una ciutat romana d'época republicana , que juntament amb Empúries i Tarraco serien les tres localitats clau d'on es va iniciar la romanització del territori català.


Aquesta romanització comportava també l'explotació dels recursos, centrada en el conreu de la vinya i la producció vinícola. Per això trobem a Cabrera les restes d'aquesta activitat en la terrassería de Ca l'Arnau: el forn d'àmfores per envasar el vi i les seves termes  romanes. També cal destacar el jaciment de Can Modulell; testimoni del culte al déu Miltre.

En resum:
Les excavacions  han permès documentar estructures importants, com termes públiques, que són ara per ara, les més antigues de la Península, i també ens han informat que aquest nucli es va abandonar de manera voluntària vers els primers decennis del segle I a.C., segurament amb el projecte de fundar una nova ciutat més gran i més a prop del mar, que es va anomenar Iluro, avui dia Mataró.


 
           Toni Marí amb la resta d'assistents a l'acte
 
2º Part:  Sortida "Coneguem el patrimoni íber i romà al voltant de Cabrils":
A càrrec de Toni Marí. , del dissabte 23 d'octubre .
Organitza: Biblioteca Pública de Cabrils
Lloc de trobada: parquing de la Bibliotèca
hora: 10h
Visita: Cabrera:  Jaciments de Can Benet; Ca L'Arnau; Can Modolell
Vilassar de Dalt. Forns de " La Fornaca"
Ens veiem/

Per més informació:
  http://www.cabrerademar.cat/historia.htm
http://www.cabrerademarpatrimoni.cat/ri_01.html ( texte d'aquest redactat)