13.3.07

Les dones miren de nou Cabrils

El passat dijous 8 de Març es va dur a terme un acte en commemoració del Dia de la Dona Treballadora. A la Biblioteca del nostre municipi es va presentar el llibre: "Relats de dones. Mirant de nou Cabrils". Tal com diu Fina Virturtia, directora del taller d’escriptura, escriure sobre les pròpies vivències és un interrogatori de la pròpia vida:"Mirar els ulls de les nostres dones grans, mirar la vida a través de la seva mirada, de les seves renuncies, de les seves alegries, mirar amb ulls renovats les seves (nostres) pors i les seves fortaleses ens fa créixer a tots i totes... perquè ens obre els ulls i el cor a la comprensió i ens fa tolerants i ens acosta a la persona que volem ser quan siguem grans..."

En aquest sentit, una "taula rodona" de trenta persones va escoltar les paraules de les autores amb emoció i agraïment. Aquest llibre és el fruit del segon taller de relats que es va dur a terme amb gran èxit per la dedicació de les nostres escriptores; dones per tots nosaltres conegudes i que, gràcies als seus relats, posen el seu granet de sorra per que no es perdi la nostra memòria històrica. Són vivències d’una dotzena de dones, que al llarg de diverses trobades, ens han obert el seu cor, explicant-nos les seves experiències i records, com el pas d'una guerra a un temps de silenci o la seva tasca a la societat (famílies, feines...) tirant sempre i sempre endavant.

Per això és de justícia citar les “autores” d’aquest recull vital i felicitar-les per aquest exercici d’introspecció. Gràcies a Mª Rosa Galbany, Asunción Loste, Dolors Casanovas, Teresa Godàs, Angela Fresnadillo, Clara Segrià, Rosa Aymerich, Maria Rosell, Teresa Bargalló, Montse Fitó, Josefina Planas i Dolors Casanovas pels seus testimonis. Per aquest motiu, us recomanem aquesta lectura que de ben segur ens farà recordar, també, les nostres pròpies vivències. “Recordar”, del llatí re-cordis: tornar a passar pel cor.

Mariona Bosch