Davant més de 60 persones, Gerard Quintana, l’excantant de la mítica banda de rock català Sopa de Cabra, va ralitzar una conferència a la Biblioteca Municipal titulada “Un viatge literari i musical” en la qual va tractar aspectes vinculats a a la creació artística. Quintana va explicar que des de menut ha viscut envoltat de llibres ja que vivia a sobre de l’actual llibreria Geli de Girona que, en aquella època, era propietat del seu tiet. En aquest sentit, el músic gironí va recordar haver llegit el llibre “Ramona, adéu” de Montserrat Roig sense haver entès gaire res. No obstant, va cultivar la llavor de la lectura; una pràctica que no ha abandonat mai ja que considera que “llegir llibres és molt bo per la salut” sobretot si aquests aconsegueixen obrir la consciència dels lectors, com va ser el seu cas. D’acord amb això, Quintana considera que un llibre és bo si “la informació que et proporciona al llegir-lo no et fa ser el mateix que erets al principi”. Aquesta transformació personal és la proposta que ha de generar l’art.
En aquest context, l’excantant dels Sopa de Cabra va fer un parell d’apunts d’actualitat sobre la capacitat de generar aquesta transformació. Concretament, aquests van ser la visita a Barcelona del Daali Lama en la qualel místic va explicitar el seu missatge de tranquil·litat espiritual i el darrer llibre d’Eduard Punset (bloc) titulat “El viatge a l'amor”, en el qual l'autor exposa com funciona, entre altres coses, el cervell quan està enamorat i la seva durada com col·lapsa les neurones. Acte seguit, va citar alguns autors que, de jove, el van impressionar com per exemple, John Kenedy O'toole i el seu llibre “La conxorxa dels enzes”. Un dels fets que més va captivar a Quintana va ser la lluita de la mare de Kenedy O’toole, un cop mort auqets, recorrent editorials fins a aconseguir la publicació del llibre. Després de costoses gestions, el llibre va veure la llum mitjançant una editorial universitària i, paradoxalemnt, anys més tard va esdevenir Premi Nacional de Literatura. En aquest punt, el músic va sentenciar irònicament que darrera dels grans homes sempre hi ha una dona i, sovint, aquesta és la mare.
Quintana xerrant amb Enric Santolaria al final de la conferència
Quintana convida a la lectura com a higiene mental en el món actual on la televisió i altres mitjans ens transporten a les notícies "morboses". Com a contraposició a la morbositat, l’artista defensa el consum de la poesia. En aquest sentit, la carrera musical de Gerard Quintana, després de l’exitosa etapa amb els Sopa de Cabra, s’ha centrat en la musicalització de poetes, com van fer Lluís Llach amb Miquel Martí i Pol, Raimon amb Ausiàs March i altres, o Paco Ibáñez amb Juan Goytisolo. Tanmteix, el músic destaca que, en aquesta nova singladura musical en solitari, musica poetes vius. D’altres – apunta Quintana amb sarcasme – opten per poetes morts per no enfrontar-se al veredicte dels poetes que musiquen. En aquest sentit, l’artista gironí explica les aneddòtes dels seus contactes amb els poetes que versiona, com Dolors Miquel o Joan Margarit. D’aquest darrer, comenta que sempre el citava a llocs diferents, com a xamfrans, a les afores de Barcelona, acompanyant-lo en un trajecte en cotxe... i que, curiosament, enmig del caos de la ciutat van trobar la poesia.
Al final de la xerrada també vam trobar la poesia. En Gerard Quintana va recitar de manera molt emotiva tres poemes. Cal destacar el darrer: “Els morts” de Joan Margarit extret del recull de poemes Càlcul d’estructures. En aquest enllaç podeu escoltar el poema recitat pel mateix poeta. Com a punt i final, el conferenciant va aclarir alguns dubtes referents a les seves aparicions al programa de TV3, El Club.
La gent de la Biblioteca, entitat que havia organitzat la conferència, estava molt satisfeta per l’èxit de l’acte. Cal dir que havien demanat realitzar-lo el novembre passat. Així doncs, cal felicitar-los per la feina ben feta i pel regal que ens van fer beneficiaris: les tres perles que va recitar en Gerard Quintana. La gent va aplaudir al rapsòde per trencar el nus a la gola que ens havia deixat. Poemes profunds recitats amb el ritme i la musicalitat que només poseeix algú que ha trepitjat molts esccenaris. Això és el que es va poder sentir a Cabrils.
Gerard Quintana amb part de la redacció del "Tuets"
Com a apunt final, dir que en Gerard Quintana es va comprometre a visitar el "Tuets". Esperem que si té oportunitat ho faci. De moment, nosaltres hem intentat plasmar el seu missatge en aquest post.