16.9.07

La farmàcia al bosc: el Faig

Aquesta és la quarta entrega de la secció de medecina natural del "Tuets" a càrrec de la Dra. Gemma Gonzalez. Periòdicament a les pàgines d’aquest bloc podreu consultar les avantatges de tenir la farmàcia al bosc.

Fascicle núm. 4: el faig


Nom català: Faig
Nom castellà: Haya

Nom llatí: Fagus sylvatica



Arbre comú als boscos humits del nord d’Europa, no és gaire freqüent als boscos medierranis. Van apareixer a la Epoca Terciària i han estat arbre sagrat de nombroses cultures primitives del continent europeu. De la seva fusta s’extreu la creosota, que per les seves propietats expectorants s’inclou en nombroses formulacions de xarops. La seva fusta és molt utilitzada per fabricar mobles.




Pertany a la família de les fagàcies. Tronc recte i cilíndric amb escorça llisa de color gris. Les fulles es disposen molt horitzontalment per tal de captar el màxim de llum. Al cantell de les fulles hi té una mena de borrissol. Flors de color blanc i fruits similars a les castanyes que són comestibles. Pot arribar als 40 metres d’alçària i a viure fins a 300 anys. El carbó obtingut de la seva fusta resulta excel·lent per a combatre les fermentacions intestinals i els molestos gasos. També resulta un bon dentifrici en cas d’odontàlgia.




Nota: Amb aquestes petites ressenyes pretenem ajudar a coneixer millor aquells arbres del nostre entorn que per tradició popular ens han ajudat a aliviar les nostres dolències. En cap cas pretenem estimular l’automedicació. Abans d’utilitzar qualsevol teràpia, cal consultar sempre al metge, veterinari o farmacéutic.



Fotos: www.shutterstock.es

Dra. Gemma Gonzalez. Metge veterinari i veïna de Cabrils.