25.11.11

La Generalitat recomana el consum segur de bolets




Es recomana que només es consumeixin aquells bolets que se sàpiguen reconèixer inequívocament.



Un veí de Mataró de 73 anys va morir el dia 18 de novembre a l'Hospital Clínic de Barcelona a causa d'una hepatitis fulminant provocada pel consum  d'un bolet tòxic, la Lepiota brunneo-incarnata.

Les lepiotes son bolets de mida petita, que creixen en boscos, prats, jardins i també a les vores dels camins i que es poden confondre amb els fredolics. Son molt tòxics i el seu consum pot provocar la mort amb una simptomatologia similar a la produïda per l'Amanita Phaalloides.
El Departament de salut vol recordar que només s'han de collir els bolets d'espècies comestibles conegudes. Davant de qualsevol dubte, cal sempre rebutjar-los. Cal tenir en compte que després de la pluja, els bolets poden modificar les seves característiques, fet que pot facilitar la confusió.
Els efectes més comuns són: forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, períodes alternatius de crisi i de calma...
Davant dels primers símptomes d'intoxicació, es recomana anar immediatament a un centre sanitari. També és convenient portar-hi les restes que es tinguin dels bolets ingerits.
L'any 2010 els hospitals catalans van atendre 69 persones amb símptomes d'intoxicació per bolets.

Bolets tóxics més freqüents a Catalunya