9.11.06

Els pagesos demanen que s'aturi el creixement urbanístic i més terres per conrear al Baix Maresme

Aquesta és la ressenya que avui publica El Punt sobre el debat territorial del Baix Maresme (per més referències, vegeu "El Baix Maresme debat el seu model territorial" publicat dimarts per Tu ets Cabrils).

Els pagesos van tornar a posar sobre la taula el creixement urbanístic desmesurat del Baix Maresme i la poca activitat agrícola que hi queda. Alerten que la construcció massiva exhaurirà el territori i que massificarà una zona de la comarca que ha crescut molt en els últims anys. Els pagesos van fer sentir la seva veu en l'últim debat territorial del Maresme, que s'emmarca en el pla estratègic del 2015. Alcaldes, pagesos i ciutadans tenen el model clar però sembla complicat posar-ho en marxa.
Els pagesos del Baix Maresme veuen el futur amb preocupació. Denuncien que la pressió urbanística és «brutal» i que l'espai agrari està desapareixent. El portaveu d'Unió de Pagesos, Pep Riera, va lamentar la passivitat dels polítics a l'hora d'apostar per la pagesia i va posar com a exemple l'Estat francès, que comprava terres per oferir-les al sector de la pagesia. «Aquí hi ha terres abandonades, esperant una requalificació», va denunciar Riera. Altres pagesos com ara Àlex Serres, alertaven de la falta d'aigua per abastir tota la població. «Anem cap al precipici», hi va afegir Serres, mentre que altres demanaven una «moratòria urbanística».
La majoria d'alcaldes del Baix Maresme van assistir dimarts al debat territorial organitzat pel Consell Comarcal. Tenen clar que s'ha de limitar el creixement urbanístic dels municipis, que s'ha de millorar el transport públic, que cal mancomunar serveis i que el Baix Maresme ha d'accentuar la seva identitat. L'alcalde del Masnou, Eduard Gisbert, va ser un dels més incisius a l'hora de reclamar més preservació del paisatge i fins i tot va proposar la regressió d'alguns plans urbanístics. «S'ha de limitar la densitat dels pobles», va dir Gisbert. L'alcalde de Teià, Andreu Bosch, va alertar que el Baix Maresme «no es pot diluir en una segona corona metropolitana». Els alcaldes van reconèixer que els problemes s'han de tractar de manera «supramunicipal». El debat també va analitzar la necessitat de compartir polígons industrials entre pobles i la de tenir empreses de valor afegit que evitin que els treballadors del Maresme hagin de viatjar cada dia a Barcelona.