27.11.06

Les dones a la Mediterrània (i 3)


El passat dissabte 25 de novembre, efemèride del Dia Internacional de la no-violència vers les dones, vam assistir al darrer acte del cicle "Les dones a la Mediterrània", que va consistir en la projecció del documental "Sólo sueños", dirigit per Amal Ramsis. L’audiovisual, que tracta sobre les dones egípcies, va ser presentat per l'antropòleg i professor de la UAB Josep Lluís Mateo, que és autor, entre d’altres, del llibre"El moro entre los primitivos; el caso del Protectorado Español en Marruecos".Barcelona, Fundación La Caixa,1997.

"Sólo sueños" és un documental intimista i senzill que recull els testimonis de quatre dones ben diferents( edat, situació social, personalitat...) que expliquen els seus somnis. A través d’ells, l’espectador pot descobrir una altra imatge de la dona egípcia, lluny dels estereotips i prejudicis que tenim de les dones àrabs. En aquest sentit, les dones no es mostren submises sinó somiadores; ja que expressen el seu desig de canviar la seva realitat. Aquesta és complicada i carregada de contradiccions, però no suposa cap impediment per deixar volar els somnis. Tanmateix, els desafiaments que els imposa la vida han fet que les dones siguin molt més responsables i fortes a l’hora d’enfrontar-se directament a les pressions socials i econòmiques que les encadenen a un present fosc. Lluny d’abandonar, les dones intenten trobar una sortida per a sortir d’aquest atzucac; però de moment aquesta recerca encara és individual. En aquest context, Mateo va explicar que la visió occidental de la dona musulmana és la d’una víctima passiva . En canvi, la del món àrab és la d’un "subjecte amb situació de desigualtat". D’altra banda, el ponent també va fer referència a la tradició popular àrab del significats dels somnis:
1.- El somni vertader, inspirat per Déu.
2.-El dolent o fals: els propis).

Duran el debat vam arribar a la conclusió que les dones es servien dels somnis com a excusa per a parlar de les seves preocupacions i pors. En aquest sentit, cal remarcar – un cop més - les intervencions del col·lectiu musulmà, que estava més participatiu i relaxat que els dies anteriors. Comencem a entendre’ns. Som dones amb preocupacions i somnis compartits. Sobretot somnis.


Mariona Bosch