17.5.07

Impuls del Parc de la Serralada Litoral

Arran de la incorporació oficial de la Generalitat de Catalunya al Consorci del Parc de la Serralada Litoral el 21 de març passat, es culmina un procés de coresponsabilitat institucional en la gestió i la protecció d'aquest espai d'interès natural. D'aquesta manera, el Consorci queda constituït pels 14 ajuntaments del Maresme (Alella, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt) i del Vallès Oriental (Martorelles, Montornès del Vallès, la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès), a més dels Consells Comarcals del Maresme i del Vallès Oriental, i per l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, la incorporació de la qual va significar en el seu moment un impuls definitiu per al futur d'aquest espai protegit, integrat dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Per tant, és de lloar que els ajuntaments, com a administracions locals, i els Consells Comarcals i la Diputació de Barcelona, com a ens supramunicipals, a més de l'administració catalana, estiguin sumant esforços i recursos per a la protecció del medi natural.

Aquesta darrera incorporació de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha comportat una modificació dels estatuts, a hores d'ara aprovada definitivament i ratificada pels 14 ajuntaments consorciats. I és que aquesta petició del Consorci ja venia de lluny: de fet, es va començar a materialitzar públicament quan el juliol del 2004 Salvador Milà, aleshores conseller de Medi Ambient, va declarar en un ple extraordinari del Consorci la voluntat d'integrar-se a l'ens gestor del parc.

I de fet, en aquella ocasió donàvem compte d'una de les altres reivindicacions històriques del Consorci: l'aprovació del pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de l'espai d'interès natural de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs, document aprovat per la Generalitat de Catalunya el 25 de maig de 2004, un pas que els ajuntaments consorciats reclamaven des del 1999. Així, el Consorci del Parc de la Serralada Litoral esdevenia jurídicament l'ens gestor d'aquest espai d'interès natural, amb el benentès que el territori del Parc de la Serralada Litoral comprèn no únicament la delimitació que determina el pla especial, sinó també altres zones forestals perimetrals.

A tall de balanç, doncs, aquests quatre anys han estat ben fructífers per al futur i present del Parc de la Serralada Litoral, amb un compromís executiu del món municipal i comarcal evident, amb aportacions econòmiques anuals que han augmentat substancialment amb un pla quinquennal aplicat entre el 2003 i el 2007 (complementàriament a les dotacions ordinàries i extraordinàries creixents de la Diputació de Barcelona, que han fet possible moltes millores i inversions). I això, amb una presidència del Consorci inèdita assumida per primer cop des del món municipal i compartida per alcaldes d'ambdues comarques, de Teià (2003-2005) i de la Roca del Vallès (2005-2007).

Avui el Parc de la Serralada Litoral és un espai ben delimitat i ben senyalitzat, amb el punt d'informació de Can Boquet, cruïlla de les dues comarques, molt actiu; amb materials de divulgació imprescindibles, com ara la Guia del Parc de la Serralada Litoral (2004) i el nou Mapa excursionista i turístic del Parc de la Serralada Litoral (2005); i amb un cos de guardes i amb una gestió cada cop més professionalitzats. En definitiva, un espai natural a l'abast de la gent i amb les necessàries mesures de protecció.

Andreu Bosch i Rodoreda
Alcalde de Teià

Article publicat a El Punt
Foto: DIBA