El Grup de Tertúlia “Com era abans Cabrils” de la Biblioteca va canviar per un dia la tertúlia per la passejada. Així, doncs, diumenge al matí, més de 45 persones van trobar-se per gaudir d’una passejada per l’entorn del poble.
En aquest sentit, una caravana de cotxes va apropar al grup de veïns a l’itinerari que entre d’altres punts de la nostra geografia va recórrer “El Pont de les Heures”,”La Masia de Can Mastruc”, “Les Vinyes d’en Cases” i “la LLobera”.
EL PONT DE LES HEURES
Aquest va ser el punt d’inici de l’itinerari. Allí, els organitzadors van explicar que aquest pont va ser construint l’any 1927 per encàrrec del marquès Carles Tolrà amb la finalitat d’enllaçar Cabrils amb el Vallès. El cost de la construcció d’aquesta infraestuctura va ser de cent cinquanta mil pessetes.
CAN MASTRUC
Dalt de la serra es troba can Mastruc. Actualment, aquest mas està abandonat i s’han tapiat portes i finestres per evitar actes vandàlics. En altres temps, però, aquesta casa disposava de terres de cultiu i bestiar... En canvi, ara ens mostra la seva decadència i abandó. En Vicenç Amat, de “can Vicenç” ens explica que els amos eren en “Camilu” i la “Dulores”, de Badalona., un matrimoni que pujava tots els dijous a Can Manstruc. Després, va ser arrendat quatre o cinc cops. .. També expliquen que hi va viure el cap d’una colla de lladres que robava bestiar i organitzava partides de cartes... fins que una emboscada dels sometents va acabar amb la vida del furtador.
Deia la dita; “ Si ets viu, ets de Cabrils i si ets mort, d’Orrius”, degut a la limitació del terme municipal de la finca.
LES VINYES D’EN CASES
Es veu que a Cabrils, fa un temps, quasi tothom tenia vinyes .Actualment, en aquest indret ja no en hi han. Però sí que volem donar testimoni de les dues vinyes que coneixem del terme municipal de Cabrils: són les d’en Ramón Gonzàlez i en Jaume Cuduñet, (a la foto). Des de aquí, els encoratgem a seguir conservant-les, perquè han sigut i són una senya d’identitat del poble.
LA LLOBERA
Des de la Llobera es veu l’altre perspectiva del poble. En Joaquim Forcada va explicar que hi havien molts ametllers a Cal Gras i can Xinxa, boscos, que a can Bergay tot eren vinyes; les de “Ca l’avi”, “Can Paitu maco”, les de “Can Gil”... on s’hi feia moscatell…
Bé, en resum, va ser una passejada amb molts records i moltes vivències d’un entorn compartit pel grup “ Com era abans Cabrils.” . Com a mostra del tarannà de la sortida, ens acomiadem amb una foto del grup, tot esperant la propera sortida. Fins aviat!
Mariona Bosch