17.12.08

Astrònoms domèstics a Cabrils

Un reportatge fer per El Periódico de Catalunya sobre els astrònoms domèstics, recull la tasca de Montse Campàs i Ramon Navas, veïns de Cabrils, astrònoms amateurs que, tot i no ser professionals, han col·laborat amb la Nasa.

Un asteroide batejat amb el nom de 2008 TC3 es va desintegrar al penetrar a l'atmosfera terrestre el 7 d'octubre passat a la matinada. El cos rocós no tenia cap particularitat especial ni pel que fa a la mida ni pel que fa la perill, però sí que va marcar una fita perquè va ser el primer cop que s'aconseguia determinar el lloc i l'hora de l'impacte abans que passés: es va anunciar que seria a les 3.46 hores sobre el cel del Sudan, i va ser així.


De fet, fins i tot l'aviació civil havia estat advertida de la possibilitat. Si tot plegat va ser possible és perquè un grapat d'aficionats espanyols van decidir enfocar els telescopis cap a un objectiu tan atractiu. Desinteressadament, per descomptat.Montse Campàs i Ramon Naves, que resideixen a la localitat de Cabrils (Maresme), van formar part de la xarxa de seguiment amb Rafael Benavides (Còrdova) i Gustavo Muller (Lanzarote), entre altres. Viuen lluny, però la veritat és que es coneixen bé perquè se solen comunicar mitjançant una llista de correu a internet i a més a més participen periòdicament en diferents trobades d'astrònoms amateurs. "El 70% de les observacions que van permetre precisar la trajectòria procedien d'Espanya", explica el matrimoni de Cabrils. Cada vegada són més els que segueixen els seus passos.A casa de la Montse i el Ramon, el sostre del menjador s'obre per permetre que el seu telescopi tregui el morro i escruti l'univers. Es tracta d'un Schmidt-Casagrain de 12 polzades, equivalent a un mirall de 30 centímetres. El van comprar de segona mà. Un de nou pot sortir per 5.000 euros. Després en tenen un altre de més petit "per a sortides a la muntanya".



Verdaders especialistes

És clar que ells són autèntics cracs. Ramon Naves, per exemple, és un enamorat de l'observació des que tenia 10 anys i ara ja en té 43. "Jo estic molt orgullosa --presumeix la seva dona-- d'haver col.laborat amb la NASA en el seguiment del projectil llançat per la sonda Deep Impact sobre el cometa Tempel 1".