16.12.08
La Diputació presenta el llibre “Ponts de la província de Barcelona. Comunicació i paisatge”
Es tracta d'un treball de recerca de Raquel Lacuesta, Xavier González Toran i fotografies de Lluís Casals, que recull més de 250 ponts escampats per totes les comarques barcelonines, ordenats a partir de les conques fluvials que travessen aquest territori i que han definit les comunicacions al llarg de la història. Els ponts són una selecció feta pels autors entre els 4.000 existents a la província.
Cabrils - Pont de Can Genís
Conegut també com pont de les Heures, va ser construït l'any 1927 per iniciativa del marquès de Can Tolrà, per tal de comunicar el poble amb la comarca veïna del Vallès, passant per Orrius.
L'home, des de la més remota antiguitat, ha tingut la necessitat de travessar els rius o els barrancs de la manera més segura possible per comunicar-se amb els seus congèneres i establir les relacions socials i econòmiques que li han calgut. “Ponts de la província de Barcelona. Comunicació i paisatge” aborda les tècniques constructives dels ponts des de l'època romana, la medieval, la renaixentista... i les tecnologies punta utilitzades a cada època.
L'objectiu per a l'autora del llibre, Raquel Lacuesta, “ ha estat mostrar la geografia trencada, a través de les conques fluvials, el paper que han jugat en la història i en la comunicació i en tant que obres d'art de la enginyeria i de l'arquitectura”. El llibre recull aquesta riquesa constructiva i posa noms i cognoms als promotors i projectistes, especialment de les obres públiques dels segles XIX i XX, com ara Ildefons Cerdà, Melcior de Palau, Josep M. Cornet Mas, Celso Xaudaró o la Maquinista Terrestre i Marítima.
La Diputació de Barcelona entra en aquesta història a mitjan segle XIX, quan, assumint competències en camins i carreteres, comença un llarg servei al territori amb successius plans i intervencions que van configurant i millorant de manera creixent la xarxa viària local, en la qual els ponts tenen sovint un lloc destacat.