29.12.08

CABRILS, MES A MES: Anuari local del 2008

Tal com vam fer l’any passat, des del diari electrònic “Tu ets Cabrils” hem volgut recopilar en aquest anuari digital l’actualitat d’aquest any que estem a punt de traspassar. Amb aquest treball de comunicació, difusió i classificació volem contribuir a forjar la nostra identitat i la memòria històrica local. Gràcies a la tasca de formigueta amb actualitzacions diàries hem aconseguit formar part de la història del poble. Ja portem més de dos anys informat del que passa a Cabrils. De vegades s’ha volgut desacreditar la nostra labor de servei amb campanyes de desprestigi; però no aconseguiran silenciar-nos. Comptem amb l’escalf de molta gent que ens anima a seguir alimentant el “Tuets” cada dia. Aquest és el combustible que ens fa seguir.

GENER: Més solidaris que “pijos”


Cabrils té la mala fama de ser un poble “pijo”. Però cada vegada més, ens anem desprenent d’aquest estereotip a través del compromís de molts cabrilencs i moltes cabrilenques que treballen per un món millor. Accions com la tasca del matrimoni Obac al Txad, la de l’associació Junts per Bolívia, la campanya per la Marató de TV3 o l’estada de l’Albert Abril al Campus de Futbol Solidari de la Fundació Vicenç Ferrer, entre d’altres, demostren que Cabrils és més solidari que “pijo”.



Ja se sap que qui menja sopes se les empesca totes. En relació amb això, la vila gastronòmica cabrilenca porta set anys organitzant unes jornades de cuina aranesa. El pare de la criatura és en Toni Abril, del restaurant Xeflis. A més d’innovar a través del seu Cabrils Gastronòmic, Abril ha consolidat, amb obstinació i abnegació, una cita culinària de referència a diverses cartes dels restaurants del nostre poble. El Xeflis va ser el primer a començar; ara ja s’hi han afegit sis restaurants més. A més a més, el jove restaurador també ha impulsat el primer concurs popular de truites a Cabrils.


El Govern en minoria de CiU i VIC no va saber assegurar-se la governabilitat de Cabrils. Tot i estar en minoria, van actuar com si tinguessin la majoria. Després que l’oposició demanés a l’alcaldessa, Avelina Morales, per activa i passiva que presentés una qüestió de confiança, aquesta va replicar desafiant l’oposició a presentar una moció de censura. Dies més tard, les forces de progrés feien cas a l’alcaldessa i entraven al registre de l’ajuntament la moció de censura. Durant el ple extraordinari posterior, Quim Colomer va ser reescollit alcalde.


Aquest ha estat un any clarament marcat pel terrible episodi de sequera que vam patir durant el final del 2007 i la primera meitat del 2008. Fins i tot, la Generalitat de Catalunya va promulgar el decret de sequera que prohibia regar els jardins amb aigua de boca o omplir piscina. En aquest sentit, el “Tuets” va iniciar una campanya de conscienciació per intentar reduir el consum d’aigua per habitant que és el triple que a Barcelona.




La meteorologia de vegades juga males passades. Si en el mes anterior parlàvem de la sequera, en aquest la pluja va fer acte de presència quan menys se l’esperava. Així, doncs, la diada de les catifes de Corpus es va veure interrompuda per una tromba d’aigua. Tota la feina feta durant el matí, va quedar deslluïda per una pluja necessària; però no desitjada el dia de Corpus. D’aquesta manera, les catifes de flors d’enguany van ser les més efímeres.


Si bé és cert que l’any passar van tancar establiments emblemàtics com l’Hotel o Can Vicenç, l’any 2008 ha vist com naixien nous petits comerços com l’Harmony, la granota o la clínica dental Blanxart; que s’han d’afegir als que ja es van crear l’any passat. No obstant això, aquest mes de juny el comerç també va ser protagonista per oposar-se inicialment a la decisió de l’ajuntament de convertir el principal carrer comercial de la vila en peatonal. Com se sol dir, mai plou a gust de tothom.


Aquest va ser un mes d’aniversari. Concretament, la Biblioteca de Cabrils va complir set anys i, per celebrar-ho, va organitzar una festa popular. Sense cap mena de dubte, la Biblioteca s’ha erigit com un espai de trobada per la gent culturalment inquieta. Tallers, xerrades, conferències, tertúlies, espectacles infantils... la nòmina d’activitats de la biblioteca no s’esgota. A part de felicitar la Muntsa Abad, la Montse Fontanils i en Joan Ramon Herrador per l’aniversari de la biblioteca, els hem d’agrair la implicació que tenen amb Cabrils. Felicitats i moltes gràcies!


La mort de l’escriptora Maria Dolors Orriols a l’edat de 94 anys va representar una pèrdua per a les lletres catalanes. L’escriptora fincada a Cabrils ha esdevingut un símbol de la literatura de gènere a casa nostra. Certament, Orriols no es va prodigar públicament pel poble; però, en canvi, va triar Cabrils com a espai de creació. Així, doncs, ens sentim ben nostra aquesta escriptora i, per això, sentim la seva absència. El periodista Francesc Ponsa va escriure un reportatge molt complet al “Tuets” sobre la trajectòria d’aquesta escriptora.


A corre cuita però just a temps. El nou equipament de Cabrils, el CEIP Mas Maria, es va acabar just a temps per la tornada a classe. Pel que fa als altres equipaments educatius municipals, l’Ajuntament i el departament d’Edudació de la Generalitat van acordar realitzar obres de manteniment i renovació.

El Diari Maresme va atorgar el premi al millor bloc de societat del Maresme al diari electrònic “Tu ets Cabrils”. La redacció del bloc, acompanyada del regidor de comunicació, es va desplaçar a l’auditori de Can Comas de Pineda de Mar per recollir el premi de mans de Josep Ritort, el president de l’Associació Catalana de Premsa Gratuíïta. Per la gent que fa possible aquest mitjà de comunicació, aquest guardó representa un reconeixement a una trajectòria de més de dos anys amb gairebé mil notícies penjades (que aviat es dit!). Davant d’aquest premi només podem dir tres coses: gràcies, gràcies i gràcies!


NOVEMBRE: Interculturalitat sí, ghettos no

Un dels reptes més importants del municipalisme és la gestió de la diversitat cultural. La convivència entre diferents cultures no és fàcil; per això cal activar mecanismes que permetin un major grau d’interrelació entre tots els veïns. En aquest sentit, la setmana intercultural de Cabrils s’ha convertit en un autèntic referent. Per estimar-nos, abans ens hem de conèixer.


Aquest és un premi agredolç ja que si no hagués existit l’incendi de Montcabrer no haurien guardonat l’ADF Burriac. Però es tracta de mirar endavant i de fer tot el possible per afavorir la reforestació de la muntanya cremada. Coincidint amb el premi, el “Tuets” va publicar un petit article que mostrava la lenta evolució de Montcabrer. Aquest és un procés lent; però ple d’esperança.