5.10.09

Itinerari literari; " El pont dels jueus,a Besalú".

Dissabte 3 d'octubre, un grup de cabrilencs varen visitar Besalú. Es tractava de conéixer els escenaris de la novela d'en Martí Gironell: " El pont dels jueus". Els fets narren la construcció del pont de Besalú.



Excursió organitzada per la Biblioteca per tal de visitar el banys de purificació dels jueus, construcció única a Espanya del seu gènere. Està situat al barri jueu ("call"), d'estil romànic i descobert molt recentment: l'any 1964. Just al costat i també fa pocs anys, s'han descobert les restes de l'antiga sinagoga a la Plaça dels Jueus. La seva construcció data de l'any 1264.
També es va poder visitar l'Església de Sant Vicenç fundada l'any 977 pel Comte-Bisbe Miró per al culte popular. Coexisteixen diversos estils per les successives reconstruccions que s'han fet, però l'estructura general és romànica. Conté la imatge de la Verge dels Dolors , patrona de Besalú.
No podia faltar el pont fortificat romànic del S. XI. de construcció angular i restaurat l'any 1965,on es va cloure la visita guiada i ambientada amb el llibre "El pont dels jueus". Després de dinar es va retornar a Cabrils.