25.11.07

Gallego consciencïa als cabrilencs sobre la lluita contra el canvi climàtic

El periodista ambiental José Luis Gallego va presentar ahir a la Biblioteca “Encara hi som a temps” (Columna), un llibre que explica com serà Catalunya en el futur si no aturem el canvi climàtic. L’acte, que estava organitzat per la Biblioteca i el diari electònic “Tu ets Cabrils”, va ser presentat pel periodista Eduard Boet.

En la presentació, Boet va recordar una estada laboral l'any 1992 a Baden-Baden (Alemanya) en la qual va poder contrastar el retard del nostre país en l’aplicació de polítiques mediambientals. A tall d’anècdota, va explicar el rídicul que va fer quan va anar a comprar per primer cop al supermercat: “Allà les caixeres no donen cap bossa de plàstic – va explicitar el periodista cabrilenc -, tothom es porta les seves de casa”. Així doncs, al no disposar de bosses per col·locar els productes que havia comprat, Boet va provocar una llarga cua de gent que no parava de proferir-li insults en alemany que “malauradament entenia”. Finalment, una dona de la fila va deixar-li un parell de bosses de plàstic. Aquest episodi fa de contrapunt d’un altre amb el que es va trobar Gallego fa un parell d’anys quan en unes jornades ambientals organitzades en una ciutat espanyola de més de 22.000 habitants va comprovar que no disposaven de recollida selectiva. Així doncs, la distància en l’aplicació de mesures ambientals entre certs països del centre d’Europa i nosaltres és molt gran. Però malgrat haver despertart tard, Gallego considera que hi han prou indicis per creure en una reacció.

De fet, el missatge del llibre del periodista ambiental és d’optimisme: “Encara hi som a temps per evitar les conseqüències més terribles del canvi climàtic”. D’acord amb això, Gallego va defensar l’utilització d’energies renovables com la solar tèrmica o la eòlica que poden ajudar a rebaixar substancialment les emissions de CO2. En aquest context, el conferenciant va esgrimir els arguments més economicistes citant l’informe que Tony Blair va encarregar a Sir Nicholas Stern. Aquest estudi deia que els efectes del canvi climàtic afectarien molt més els mercats que l’ecologia del planeta i que es tractava més d’una crisi econòmica a gran escala que no pas d’un problema ambiental. “I això ho ha manifestat el principal expert econòmic del nostre temps – va dir Gallego – una persona conservadora que li és indiferent la supervivència dels óssos polars”; un dels indicadors ambientals més fiables.


I a casa nostra, què?
En el torn de preguntes, els assistents van demanar per la situació del nostre poble. Segons José Luis Gallego, a Cabrils ens hauríem d’avergonyir per l’elevat consum d’aigua per habitant que presentem. En canvi, podem “treure pit” de l’evolució que hem fet en matèria de recollida selectiva. Tanmateix, Gallego va donar una sèrie de pautes a seguir en la línia del “pensa globalment, actúa localment”, com per exemple: utilitzar més el transport públic, usar biodèsel i cotxes menys contaminants, evitar el consum compulsiu, col·locar bombetes de baix consum, no malbaratar l’aigua, instal·lar plaques solars i plantar arbres, entre d’altres.


Més de mig centenar de persones van assistir a aquesta presentació que va durar més de dues hores. El públic de Cabrils va poder conscienciar-se de la importància de les polítiques sostenibles i del seu paper clau en la lluita contra el canvi climàtic. Ahir Cabrils va dir que “encara hi som a temps”. A veure si és veritat: caldrà estar atents a l’evolució dels consums d’aigua.