21.11.08

Cinefòrum: "Las trece rosas"




Cinefòrum:
"Las trece rosas", acte de sensibilització contra la violència de gènere.
22 Novembre de 2008 - 16:45 h
Lloc: Casal dels Jubilats.




Las 13 rosas,Director: Emilio Martínez Lázaro
Guió: Emilio Martínez Lázaro, Pedro Costa, Ignacio Martínez de Pisón
Música: Roque Baños
Fotografia: José Luis AlcaineIntèrprets: Enrico Lo Verso (Cánepa), Goya Toledo (Carmen Castro),Nadia De Santiago (Carmen)



Argument:
Tretze joves militants de les JSU (Joventuts Socialistes Unificades), en realitat innocents, van ser detingudes un mes després d'acabar la Guerra Civil Espanyola.

El 3 d'agost de 1939 van ser jutjades, per procediment sumaríssim, a porta tancada, acusades de pertànyer a les JSU i de repartir pasquins poc abans de l'entrada de les tropes franquistes a Madrid, el mes de març de l'aquest mateix any. En el judici se'ls va condemnar a morir en un termini de setanta-dos hores; abans de complir-se el termini, el 5 d'agost, van ser afusellades. Tenien entre 16 i 29 anys. En aquells dies la majoria d'edat estava fixada als 21 anys, set de les tretze eren menors. Des d'aleshores, se'ls coneix com les Tretze Roses.

Havien demanat morir al costat d'altres/us companys/as que anaven a ser afusellats/as aquest dia, però els seus botxins/as no van accedir a concedir-los aquest últim desig.

Les joves, donant prova d'una serenitat admirable, van distribuir les seves pertinences entre les recluses, van tenir el valor de rentar-se i pentinar-se, es van posar els seus més bonics vestits i van esperar amb fermesa i sang freda que vinguessin a conduir-les a la capella. Ja en capella, els van autoritzar a escriure una carta als seus familiars, i cadascú va començar a compondre aquell record que parlaria de la monstruosa injustícia comesa.


Goya a la millor pel·lícula i a la millor direcció. Les 13 roses que partia amb 14 candidatures es va conformar amb 4.
Fundación
www.trecerosas.es/presentacion/historia_trece_rosas