29.11.08

Part de la història de Cabrils, present en la XXV edició d'estudis Mataronins.

El Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró arriba a la 25a edició de la sessió d'estudis
La Guerra Civil i la història contemporània de la comarca s'emporten la major part dels estudis. Són la temàtica que en aquests moments atrau a aquests investigadors, que treuen hores d'on sigui per aconseguir presentar un treball cada any i on ningú cobra ni un euro.
«Tots els que elaborem els treballs ho fem perquè ens agrada i la majoria ja tenen molt definida la seva especialitat», explica el president de l'entitat, Enric Subiñà. Tot i que la Guerra Civil és la temàtica que arrasa, l'arqueologia, la història antiga o la història medieval també tenen els seus seguidors incondicionals.


Així, aquest dissabte, a les cinc de la tarda –i per posar només uns exemples, dels disset treballs que es presenten – es podran escoltar treballs que parlen sobre la repressió durant la Guerra Civil a Cabrils, Cabrera i Òrrius, a càrrec de Jordi Amat, o dels búnquers que es van construir a la platja de la Musclera d'Arenys de Mar, un estudi que ha estat elaborat pel Grup de Búnquers d'Arenys. La historiadora Margarida Colomer presentarà un treball sobre la dona treballadora durant la postguerra a Mataró. Subiñà, es mostra molt satisfet per la consecució d'aquesta fita, que no és fàcil. «És una tribuna per als investigadors de l'àmbit local perquè al final s'acaba publicant en un volum», explica l'historiador, que enguany també presenta un estudi que té com a protagonista Manel Comas i Font (1800-1884), un comerciant mataroní que va fer les Amèriques.
Del volum en paper, cada any se'n publiquen uns 450 exemplars: 200 es reparteixen entre els subscriptors de l'entitat i els altres van a les biblioteques, als arxius i a les universitats. El cost d'aquesta publicació és d'uns 6.000 euros. Des del museu expliquen que a la xarxa es poden trobar els volums de fa més de dos anys. «És una deferència als nostres subscriptors, que reben cada any el llibre en paper», hi afegeixen. Un altre dels objectius més immediats per al grup d'historiadors és que a les biblioteques –quan es consulti a l'ordinador el volum– surtin detallats tots els treballs perquè sigui molt més fàcil de localitzar per als estudiants.
Sessions d’Estudis Mataronins