31.3.09

El llibre "Vògits, modolons i desfedors" recull la cultura oral del Maresme Nord a l'entorn de l'aigua i la terra


No fa gaires anys a les rieres del Maresme es podia pescar i paraules com {c}vògits, modolons i desfedors{e} eren d'ús qüotidià. S'emmagatzemava el gel en pous de glaç o pous de neu i la vida, majoritàriament, girava a l'entorn de les masies. Tampoc no fa gairé, 100 anys segons recorda Nicolau Vila, que va començar el conreu del maduixot a Calella. Aquests són només uns exemples de la història oral que recull Daniel Rangil en el segon volum de la trilogia de cultura oral del Montnegre.

Igual que va fer amb el primer volum, Daniel Rangil ha escollit el Consell Comarcal del Maresme per fer la primera presentació del llibre "Vògits, modolons i desfedors" que acava de sortir d'impremta. El president del CCM, Josep Jo ha destacat el laboriós treball de recerca fet per l'autor a partir de les converses amb 140 persones i ha puntualitzat que "saber com era el nostre territori i com vivia la gent quatre generacions enrera ens ajuda a entendre el present i també ens ensenya un model de vida completament sostenible".
Al llarg de les 300 pàgines del llibre es pot trobar un model de vida marcat pels cursos fluvials del Maresme i pel lligam a la terra. La dependència d'aquests dos elements va propiciar un munt d'oficis que ara ja formen part de la història. Els saurins que tenien les seves tècniques per trobar aigua subterrània com en Josep Montsant de Sant Cebrià o en Josep Pujol de Calella; els minaires (n'hi havia molts a Arenys de Munt que treballaven per Llavaneres i Mataró....); els moliners com la família Bassols que havien fet anar molins de Sant Iscle i de Malgrat; els cistellers com Joan Solà de Tordera....etc. També es recullen les històries dels oficis més vinculats a la terra: masovers, majordoms, mossos i minyones....
Daniel Rangil ja està preparant el tercer volum de la trilogia que apareixerà el 2010.