12.3.09

La Generalitat ha exigit repetidament la destitució del secretari de Cabrils

L'alcalde, Joaquim Colomer, anuncia que serà substituït en breu i l'oposició força un ple monogràfic

El Punt : La idoneïtat de José Luis Martínez com a secretari municipal és motiu de disputa política a Cabrils aquests dies. Els tres grups de l'oposició (CiU, VIC i PP) han forçat la celebració d'un ple extraordinari perquè el consistori doni compliment als requeriments de la direcció general d'Administracions Locals (DGAL), que ha exigit al govern que dirigeix el socialista Joaquim Colomer que rellevi Martínez del càrrec. El motiu és que l'actual secretari no forma part del cos específic de secretaris i que tampoc és funcionari de l'Ajuntament de Cabrils. Sense aquests requisits no pot ser secretari accidental.





L'alcalde del municipi, Joaquim Colomer (PSC), va assegurar que en breu es formalitzarà el relleu del secretari municipal. «D'aquí a uns dies s'han de conèixer els resultats del concurs unitari de secretaris; acceptarem la persona que arribi del concurs», va afirmar ahir l'alcalde maresmenc. La designació, segons l'alcalde, ha de ser tan imminent que, per això, està retardant la convocatòria del ple extraordinari monogràfic forçat per l'oposició.

Els grups de CiU, VIC i el PP van entrar per registre el 3 de març passat la petició d'una sessió extraordinària, i ara l'alcalde disposa de quinze dies hàbils per convocar-la. «És greu que per fer d'auxiliar administratiu a l'Ajuntament es demanin tants requisits i que es pugui contractar un secretari d'aquesta manera», va dir ahir la portaveu de CiU, Lina Morales. «No pot ser que l'alcalde ignori els requeriments de la Generalitat», es lamentava el representant de VIC, Alfred Serrano. Tots dos asseguren que l'actual secretari fa un paper de caire més polític que no pas legal tal com hauria de fer un secretari. Aquest extrem el nega l'alcalde, que assegura que Martínez «va ser l'única opció» i que l'Ajuntament «havia de seguir tirant endavant els temes».

La direcció general d'Administració Local (DGAL) ha requerit en diverses ocasions que el consistori regularitzi la situació. Segons els grups de l'oposició, hi ha hagut quatre requeriments, però la Generalitat ahir només en va confirmar dos. Fonts de la DGAL, però, van assegurar ahir que aquestes situacions es produeixen només «en ocasions molt comptades» i pocs cops ha d'intervenir-hi la Generalitat.

El tercer en dos anys:
José Luis Martínez és la tercera persona que exerceix de secretari municipal a Cabrils en els últims dos anys. A finals del 2007, Montserrat Baulas va abandonar la plaça després de molts anys per motius personals. Baulas era secretària titular, ja que havia guanyat la plaça, i la seva marxa va forçar la contractació d'un secretari accidental. L'anterior govern va contractar Montserrat Justribó, que va arribar en comissió de serveis, però la moció de censura i l'entrada del nou govern municipal va suposar un nou canvi en aquesta figura, la de major rellevància legal del consistori. Martínez va ser contractat de l'Ajuntament de Montmeló, on ja era secretari accidental.