27.10.06

“Connecta amb els teus fills"

Ahir dia 26 d’octubre, l’AMPA, amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat, va realitzar un Taller a l’escola L’Olivera titulat “Connecta amb els teus fills (Com prevenir el consum de drogues i altres conductes de risc)”. Durant la xerrada vam veure algunes cares conegudes; però en general poca participació, sobretot si ho comparem la darrera assemblea de l’AMPA.

Pel que fa als continguts de la conferència, aquests van anar a càrrec de la professora d’Institut Teresa Peñafiel, qui va posar èmfasi en la següent qüestió: “Què podem fer, con pares i mares, per evitar aquestes situacions de risc no afectin els joves més propers a nosaltres?”. Davant d’aquesta qüestió, és elemental conèixer per poder prevenir les conductes que poden posar en perill la salut dels nostres fills. Per tant, per sobre de tot, informació. En aquest sentit, Peñafiel va comentar uns que els factors de risc poden ser individuals, socials i familiars; i aquests es poden donar per un baix sentit crític, la permissivitat social al voltant de l’ús d’algunes drogues i per uns vincles familiars i socials febles.

Com es pot fer aquesta prevenció? Els pares i les mares són un model de referència importantissim i per aquest motiu, han de clarificar els seus pensaments a l’hora de comunicar-los. Dins d’aquest context, Peñafiel va dir que mantenir una comunicació fluida i sincera amb els fills ( escoltar-los, parlar amb ells.....) és un element cabdal a l’hora de detectar possibles conductes de risc dels nostres fills. Tanmateix, també és indispensable respectar la seva intimitat; sovint al voltant de l’esfera dels amics. És en aquest àmbit on el jove es pot deixar portar en contra dels propis criteris. Per això cal que l’educació dels pares accentuï la personalitat del fill en contra de cedir a la pressió del grup. Finalment, la ponent es va referir a les normes que els pares dicten als fills. En aquest sentit, és millor consensuar-les abans que hi hagi un conflicte.

Què en penseu? Els vostres comentaris poden ser interessants per molts pares...

Mariona i Jordi