21.8.07

El President del Museu decideix suspendre les “Xerrades a la Fresca” perquè “s’han polititzat”

Paradoxalment, Tolrà es va presentar a les municipals amb el GPC i va ser regidor de l’Ajuntament per Unió Electoral de Cabrils

La “xerrada a la fresca” que estava prevista per aquest dijous no es realitzarà. Aquesta no és una mesura puntual; si no que, a partir d’ara, es deixaren de fer. Aquesta ha estat una decisió del President del Museu Arxiu Municipal, el Sr. Jaume Tolrà i Ferrer, qui considera que a les xerrades s’hi barreja cultura i política. El responsable i moderador d’aquesta tradicional activitat, el professor Modest Masides, afirma que la temàtica i el títol de les xerrades sempre els confirma el gerent del Museu, el Sr. Ramon Teixidor i, en conseqüència, no entèn com s’ha arribat a suspendre aquesta activitat popular i tant arrelada. L’alcaldessa de Cabrils, la Sra. Avelina Morales, en resposta a una instància que Masides va entrar al registre de l’Ajuntament manifesta que “resulta díficil contenir verbalment a determinats assistents que volen imposar les seves opinions personals i fora de context del tema que s’exposa en moltes de les xerrades, trobades, cursos, tallers, tertúlies que ofereix, en aquest cas el Museu-Arxiu i, en altres, les diferents regidories de l’Ajuntament de Cabrils”. Tanmateix, Morales creu que “hem de respectar la decisió de la junta directiva, com a gestora del Museu-Arxiu, denegant la celebració de noves “Xerrades a la Fresca” fins nou avís”. En aquest sentit, Masides diu que la figura de la Junta Directiva “no existeix” estatutàriament i que ha de ser, en tot cas, el Consell de Gestió del Museu o la Junta de Govern qui es pronuncïi al respecte; cosa que no s’ha fet ja que ell forma part d’aquests dos organs. Així doncs, aquesta ha estat una decisió “unilateral” de Tolrà que prohibeix les xerrades perquè – segons ell – estàn polititzades. Paradoxalment, l’actual President del Museu es va presentar, a les passades eleccions municipals, com a número 3 d’una llista independent, el GPC; i a les anteriors eleccions amb el GEC i ERC. A més a més, va ser regidor del Consistori a la legislatura 1979-1983 per la candidatura Unió Electoral de Cabrils.

Renovació dels càrrecs del Museu-Arxiu Municipal

La creació del Museu va ser aprovada, en Ple Municipal, el 13 de setembre de 1983, en una moció presentada pel Sr. Ricard Martínez Roura. Els components de la Junta Fundacional, a més de Martínez Roura com a representant de l’Ajuntament, van ser: Josep Oriol Raventós, Antoni Campos, Ferran Jaumar, Jaume Altafulla i Jaume Tolrà i Ferrer. Tanmateix, una de les finalitats del Museu que recullen els estatuts és la de “fomentar el desenvolupament d’activitats cientifico-culturals que es creguin d’interès per tal de dinamitzar la cultura del municipi de Cabrils”. D’altra banda i com a conseqüència del nou escenari polític derivat dels passats comicis municipals, l’Ajuntament va renovar la seva representació en el Museu. En aquest sentit, Teresa Cabré va ser nomenada Presidenta de l’Organisme Autònom del Museu-Arxiu i Lluís Vega, el Vice-president. Ara caldrà veure la renovació de “les dues persones de reconegut prestigi que pels seus estudis, tarannà o activitats”que recullen els estatuts del Museu i que també formen part de la Junta de Govern del Museu-Arxiu de Cabrils i que actualment són en Jaume Tolrà i en Modest Masides.