2.1.10

" Consells de jardineria respectuosa amb el medi ambient"





Estrenem Any Nou i estrenem Nova Secció al " Tu ets Cabrils".

Anna Gallés, naturalista i experta en temes de jardineria sostenible ,ens presentarà diferents aspectes a fi de tenir cura del nostre jardi des d'una visió més sostenible i armònica amb el clima mediterrani.


Aixi doncs, " Consells de jardineria respectuosa amb el medi ambient",comença aquest mes de gener.Us convidem a posar-los en pràctica.






"Pour un jardin sans arrosage"



A.G/ Per inaugurar aquesta secció sobre jardineria respectuosa, m’ha semblat adient extreure un fragment del preciós llibre “El jardín sin riego”, del gran jardiner i viverista francès Olivier Filippi. Per començar, us mostro un fragment d'un llibre del gran jardiner Olivier Filippi, que diu coses força contundents sobre les gespes i el rec. Aquest gran viverista demostra com es poden crear jardins meravellosos sense rec. M'ha semblat molt adient per Cabrils!..

Olivier Filippi ens comenta en aquest fragment de " El Jardín sin riego":

“No cal ser un geni per adonar-se de que la gespa tradicional és una absurditat en un clima mediterrani. Si vostè creu que no podrà ser feliç sense una gran extensió de gespa, potser li convindria anar a viure a la Cordillera Cantàbrica. Sovint pensem que necessitem molts metres quadrats de gespa, però sol succeir que la única persona que passeja efectivament per la totalitat d’una extensió tradicional de gespa és el desgraciat que l’ha de tallar cada diumenge.


Als jardins, la secada es percep com una limitació. Tots hem estat influits pel model dels jardins de clima temperat, on els arbustos ben regats i les vivaces delimiten un paratge perfecte. Però al Sud aquestes condicions ideals són un somni inabastable. En comptes d’una lluminositat tenue, aqui tenim un sol abrasador; en comptes de terra opulenta, les roques d’una garriga. Quan més sec és el clima, més difícil sembla crear un jardí, com si es tractés d’una batalla sense fi en contra d’un ambient hostil.



Tanmateix, la secada ofereix extraordinàries possibilitats de jardineria. Paradoxalment, les regions mediterrànies tenen una flora molt més rica que els països del nord.



A Anglaterra, mercès a una llarga tradició de passió hortícola i investigació botànica, s’han reunit les principals col·leccions de plantes resistents a la secada. Les cuiden gelosament com si es tractés de rareses precioses, conreades en rocalles amb un drenatge perfecte.



Mentre que els afeccionats anglesos s’enorgulleixen de les seves col·leccions de plantes per a terreny sec, els jardiners del Sud reguen desesperadament els seus paratges per a obtenir poc més que una còpia mediocre dels jardins anglesos.

El rec automàtic és un dels pitjors invents del jardiner mediterrani modern. Regió rera regió, els jardins acaben per semblar-se tots, perdent així la pròpia identitat, vinculada al clima i al sòl.”



Us recomanem aquest llibre que ha seleccionat l'Anna. I esperem ben aviat els seus nous consells.


Ref. · Filippi, O; Solé Serra, Montserrat (trad.)
· Ediciones Omega, S.A.
· 208 pàgines
· Idioma: Espanyol
· ISBN: 8428215022 ISBN-13: 9788428215022

http://canroldors.blogspot.com/
http://www.alouettelulu.com/