30.1.10

Anna Gallés: " Molts rapinyaires moren cada any electrocutats"






L'Anna Gallés ens ha escrit al bloc.
Us en"fem cinc cèntims ",
esperant l'article de la seva secció.





Escriu l'Anna:"El 22 de juliol de 2008 el Centre de Recuperació de Fauna salvatge de Torreferrussa va guarir i alliberar un xoriguer. L'animal va ser alliberat a les Pinediques, Taradell.Ahir, quan tornava cap a casa, m' el vaig trobar mort al terra, juntament amb un estornell mig menjat. Electrocutats. Segurament el xoriguer va caçar l'estornell i se l'estava menjant dalt de la torre elèctrica de la foto. L'origen del xoriguer el sé perquè duia una anella".

Us mostrem una petita explicació de les rapinyaires:
El xoriguer és un rapinyaire que pertany al gènere Falco de la família Falconidae. Fonamentalment menja petits mamífers (com ara ratolins i musaranyes), insectes grans i alguns rèptils i petits ocells. La majoria de las parelles ponen al maig, i arriben a bon terme de 4 a 5 polls.
A Catalunya és especialment abundant a les planes de ponent. Essent com és un rapinyaire que caça en terrenys oberts, defuig les contrades més boscoses de l'est i del nord.
S'adapta força bé al medi urbà. A Barcelona n'hi ha una bona població, que inclou una vintena de parelles escampades per la ciutat i una colònia d'unes vint parelles més que nien als penya-segats de Montjuïc.


Molts rapinyaires moren cada any electrocutats.


Comenta l'Anna al seu escrit:
"Segons Màrius Domingo, agent rural a Tarragona,ens comenta( al seu bloc), que efectivament, és gairebé segura l'electrocució. Més ara, que veig la torre, és la típica que produeix més accidents. No cal que la línia sigui d'alta ni de mitja, les més perilloses són les de baixa, sobretot els seccionadors, cal mirar si tenen el pont per dalt, són les que produeixen més accidents.
" M'agradaria saber si havia plogut, ja que les torres de fusta són especialment dolentes, ja que són aïllants en temps sec, òbviament. Però quan plou fins i tot la fusta transmet l'electricitat, per la qual cosa una torre a la qual s'havies acostumat perquè era inofensiva, de cop ja no ho és. El mateix es pot aplicar igual al formigó", comenta en M. Domingo."
Cal que tots nosaltres vetllem per les aus protegides del nostre entorn.

Agraïm el correu enviat a la redacció per l'Anna Gallés, col·laboradora del bloc " Tu ets Cabrils". Esperem aviat el seu article !.