12.5.10

Els partits catalans, contra les mesures de retallada del president Zapatero

Aquest matí reproduíem les mesures adoptades per baixar el dèficit públic pel govern Zapatero en el congrés dels diputats, ara reproduïm un extracte de les reaccions de l'oposició dels partits catalans en el torn de rèplica amb representació en el parlament.

El portaveu de CiU al Congrés Dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida

Segons el portaveu de CiU, Zapatero "ha trigat menys d'una setmana a fer cas a l''absoluta bogeria' que li han posat sobre la taula els mercats", després de perdre dos anys de mandat. "El temps per sí sol no arregla els problemes greus", li va etzibar. "I és un error colossal deixar passar el temps sense fer res".
En concret, li va proposar la supressió de tres o més ministeris, millorar la productivitat, estimular el lloc de treball a través dels autònoms i pimes i accelerar el diàleg social, abans que "també ens la imposin". En l'àmbit laboral, va suggerir un finançament parcial de la reducció de jornada a l'estil alemany i reducció de les cotitzacions socials de les petites empreses.



El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC Joan Ridao, va criticar avui que l'Executiu, amb les mesures anunciades per accelerar la reducció del dèficit públic sigui "forta amb els febles, però feble amb els forts".
Els mercats, va dir, castiguen a Espanya per l'immobilisme" del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, però també per l'"obstruccionisme i no col•laboració" del líder del PP, Mariano Rajoy.


Ridao va lamentar que ambdós polítics es reunissin dimecres passat i "enfonsessin les borses", al mateix temps que pujaven els interessos del deute, que va calcular, es pagaran amb l'alça de l'IVA.

Entre les recomanacions d'Esquerra va oferir un nou pla de lluita contra el frau fiscal, ja que encara el 23% del PIB és economia submergida, "més mà dura perquè els bancs obrin l'aixeta" i no arribar a acords amb Rajoy per obrir la via a la privatització de les caixes d'estalvis.
A més, va retreure que el Govern mantingui 17 ministeris i tres vicepresidències, quan suprimint part d'ells, va preveure, podria estalviar 5.500 milions d'euros.
I sobre l'anunci de retallar 6.045 milions en la inversió pública estatal, Ridao va demanar concreció per conèixer què passarà amb l'Eix Mediterrani.

Pel que fa a la reducció de 1.200 milions de la despesa de les comunitats autònomes i les entitats locals, ERC va avisar que Catalunya "no podrà pagar els plats trencats" i va subratllar que aquesta comunitat té la meitat de funcionaris que Andalusia o Madrid, i una "pressió assistencial com a conseqüència de la nova immigració".


El portaveu d'ICV al Congrés Dels Diputats, Joan Herrera, va manifestar avui que Espanya estrena: el nou Zapatero, el que aposta per retallades insostenibles i insolidàries”. En el torn de rèplica a la intervenció del president del Govern en l'hemicicle per explicar les mesures per reduir el dèficit, Herrera el va advertir de que si no rectifica, “tindrà mobilitzacions”.

Va retreure que hagi entrat en el joc del Fons Monetari Internacional (FMI), que ha posat “a la guineu a cuidar de les gallines”, i va criticar que quan es produeix un “cop financer” que afecta l'Estat del benestar i a la recuperació econòmica, apareixeu al Congrés Dels Diputats per anunciar una “política d'ajust dur”.
No procedeix que l'ajust proposat pel president del Govern quan afecta treballadors, pensionistes i dependents i no toca” als bancs. Va criticar que l'anunciat per Zapatero no suposa una fiscalitat més justa, ni toca als causants de la crisi, ni suprimeix els l'especulació financera .