26.6.07

Crònica de l'arribada de la Flama del Canigó a Cabrils

Aquesta és la crònica de l’arribada de la Flama del Canigó a Cabrils escrita per Joan Casals, President del Grup Sardanista Coloraines, entitat que històricament ha estat l'organitzadora de la portada de la Flama a Cabrils. Les fotos són d’en Fermin Idoate.


"Enguany, la Flama del Canigó ha arribat amb molta més força a Cabrils. Com en la dècada passada, més d'una dotzena de cabrilencs ens hem aplegat a mitja tarda a Cabrera de Mar, juntament amb els companys de Vilassar de Mar, per esperar l'arribada de la Flama del Canigó. Aquest any, procedent de Vallgorguina, lloc de distribució per als pobles i viles del Maresme, ens ha arribat amb bicicleta, portada per ben bé una cinquantena de ciclistes, xics i grans, dos dels quals van unir-se a la comitiva de Cabrils.


Quatre joves atletes van ser els encarregats de dur la Flama del Canigó, corrent sense aturar-se ni fent cap relleu, fins a Cabrils, acompanyats en tot moment pels dos ciclistes i per tres vehicles de suport. En arribar a l'escola L'Olivera s'hi van ajuntar els tres infants que també havien estat a Cabrera, i altres cabrilencs que ens estaven esperant. A partir d'allí, i ja amb el vehicle de la Policia Local obrint camí i protegint els corredors en els encreuaments, es va enfilar cap a La Fàbrica on ens esperaven els Grallers de Cabrils i molta més gent per fer el recorregut cap a l'Ajuntament, on la Flama del Canigó va ser rebuda per les autoritats locals, procedint-se tot seguit a fer el tradicional relleu de la Flama en el balcó de l'Ajuntament, on l'Alcaldessa, Lina Morales, acompanyada de bona part dels Regidors i dels petits portadors de les torxes, va encendre el pebeter, que va cremar tota la nit de Sant Joan.



A partir d'aquí, i prèvia obtenció dels escaients testimonis gràfics, tota la comitiva va anar cap a la Plaça de l'Església on, davant de ben bé un centenar de persones i voltada per tots el portadors de la Flama, la Presidenta de la Comissió de Festes, Cristina Altafulla, va llegir el Missatge dels Focs de Sant Joan, redactat enguany per Jordi Porta, President d'Òmnium Cultural. Immediatament després, la Flama del Canigó va ser pujada al capdamunt del campanar de l'Església Parroquial. Mentrestant, i atès que s'escau el centenari de la publicació d'una poesia d'en Joan Maragall titulada "Himne als Focs de Sant Joan", la mateixa Cristina Altafulla va procedir-ne a la seva lectura. En acabar, va ser encesa amb la Flama del Canigó la torxa situada dalt del campanar per tal que il.lumini Cabrils en la nit més curta de l'any.






La música dels Grallers de Cabrils va posar punt i final a aquesta part dels actes tot convidant els assistents a continuar el seguici cap a l'aparcament de Can Botella on la llenya ja era a punt per ser encesa, a les 10 de la nit, amb la Flama del Canigó i també on, la Comissió de Festes i l'Ajuntament de Cabrils van oferir coca i vi dolç als assistents, enmig de les grans flamarades i l'enlairament de coets i altres elements pirotècnics.


Uns comentaris gairebé unànimes anaven de boca en boca: Aquest any ha fet goig; érem molts més que en anys precedents; l'any que ve s'ha d'organitzar un sopar; s'ha de crear un grup de gent que hi treballi no un dia ni dos, sinó tot l'any; ...Així és com enaltirem encara més la Flama del Canigó, els Focs de Sant Joan, la Festa Nacional dels Països Catalans."

Text: Joan Casals
Fotos: Fermin Idoate