19.6.07

El Punt: "Cabrils, el pacte impossible"

En l'edició d'avui d' El Punt s'analitza la fragmentació política del nostre poble.

Les eleccions municipals a Cabrils han deixat un escenari polític complicat. CiU va guanyar les eleccions al PSC per 23 vots de diferència, i els set partits que es presentaven han aconseguit representació municipal. Però cap dels partits ha aconseguit arribar a acords per consensuar un pacte de govern, i el mandat començarà amb un govern convergent en minoria i amb només tres regidors. Des de CiU es confia que el VIC (Veïns Independents de Cabrils) s'afegeixi al govern. El PSC, Gent pel Progrés de Cabrils (GPC) i ERC- Consens per Cabrils acusen ICV d'«haver regalat l'alcaldia a CiU» per no haver acceptat el pacte d'esquerres.

El mandat a Cabrils es torna a presentar tempestuós i amb poca estabilitat només començar. Amb el vot totalment fracturat entre set formacions l'aritmètica donava moltes solucions, però a l'hora de la veritat cap dels partits ha aconseguit formar una majoria suficient abans que es constituís el nou Ajuntament, dissabte passat.

Des del primer moment CiU i el PSC van descartar l'opció de tornar a repetir un pacte amb l'alcaldia compartida com havien acordat pels darrers quatre anys. Els estira-i-arronsa entre els dos partits majoritaris –el desaparegut GEC, que també formava part del govern no va entrar en aquesta guerra– van propiciar un mandat complicat i que cap dels dos partits ha volgut repetir. Les eleccions havien de decantar la balança cap a un costat o l'altre, però els resultats han dibuixat un escenari molt similar, amb tres regidors pels dos partits majoritaris i amb set partits que tindran representació municipal.

Els pactes, a l'aire
A més, els dos partits d'independents –el VIC d'Alfred Serrano i el GPC de Jordi Serra han aconseguit dos regidors cada un– però no han estat suficients per anar cap una banda o cap a l'altra. L'alcaldessa, Lina Morales (CiU), ja ha deixat clara la seva preferència per poder arribar a acords amb el VIC i en un futur arribar a acord per fer un govern estable encara que sigui en minoria. En canvi, el PSC de Joaquim Colomer també compta amb la complicitat dels independents de Gent pel Progrés de Cabrils i d' Esquerra Consens per Cabrils per arribar a un acord per formar un hipotètic govern quadripartit però la negativa d'ICV ha frustrat les aspiracions d'aquests partits. El PP, amb un regidor, és el que queda més allunyat a l'hora de formar part d'un govern.

Un poble marcat per les divisions internes
La inestabilitat política ha estat una de les constants en els últims anys de la vida política a Cabrils. La moció de censura del 2001 –que va fer fora l'alcalde de CiU Josep Grau perquè el rellevés Joaquim Colomer– encara porta cua i ha suposat una trencadissa en la famílies polítiques. CiU ha estat una de les formacions que han pagat més cara la inestabilitat dels últims anys. En aquest temps, CiU ha vist com Unió Democràtica s'ha presentat tota sola a les eleccions del 2003 i que amb la recuperació de la marca convergent als comicis del 2007 els resultats van ser gairebé els mateixos que fa quatre anys. En aquests quatre anys també ha vist com un candidat, Manel Ricou, i un alcalde, Manel Pérez, abandonaven els càrrecs. ERC també va patir una escissió que en aquestes eleccions ha redreçat, però tampoc ha aconseguit bons resultats i s'ha quedat amb només un regidor. La irrupció de partits de veïns independents ha estat una de les fórmules que més han funcionat perquè el VIC –que tenia un regidor– i el GPC –que es presentava per primer cop– han aconseguit dos regidors cada un.

La negativa d'ICV
Tres partits –el PSC, Grup de Progrés per Cabrils i Esquerra-Consens per Cabrils– havien iniciat les converses per tal de formar «un govern de progrés i catalanista». Aquestes formacions han llançat dures acusacions a ICV per haver impedit «que per primer cop en la història dels ajuntaments democràtics de Cabrils, constituir un govern amb els partits d'esquerres». Des de la direcció comarcal d'ICV es defensa la posició dels ecosocialistes de Cabrils. El president comarcal, Joan Lleonart, explicava ahir que «no s'ha donat la confiança suficient per arribar a un pacte». «No s'han donat ni l'entesa programàtica, ni la responsabilitat», afegeix el president. Segons Lleonart, ICV «farà una oposició responsable». Els ecosocialistes és el primer cop que entren a l'Ajuntament de Cabrils.