20.6.07

El PSC condiciona un pacte tripartit al Consell al nomenament de Josep Jo com a president

El PSC, ERC i ICV-EUiA han engegat els contactes per repetir un govern tripartit al Consell Comarcal. El PSC ja ha fet una proposta perquè el nou president de l'organisme torni a ser l'alcalde de Dosrius, Josep Jo. Tot i que els dos socis són reticents a acceptar la proposta i demanen més temps per meditar-la, també és cert que l'única aposta clara és repetir el pacte d'esquerres vigent des de fa vuit anys. En tot cas, els socialistes es mantenen ferms en la candidatura de Jo.

«O és aquest candidat o no ho és cap altre.» Així de contundent es mostra el primer secretari del PSC del Maresme, Santiago Fontbona, respecte dels dubtes que pugui generar als socis la proposta de fer president del Consell Comarcal l'alcalde de Dosrius, Josep Jo. Segons El Punt, Fontbona va confirmar que ja han mantingut el primer contacte amb ERC i ICV, i que, de la proposta que els hi havia fet arribar, el punt més destacat era un reforç de l'àrea de Presidència. «A banda de les figures del president i els dos vicepresidents, també farem entrar els caps dels grups que formin part del govern i el gerent», hi va afegir. El republicà Eduard López va recordar que el document tot just s'ha posat sobre la taula i que seria «precipitat» qüestionar qualsevol candidat a president. «Apostem pel govern més sòlid possible i no ens tanquem a cap pacte», va precisar. Els ecosocialistes també es mostren cauts a l'hora d'avançar el seu suport a un nou govern tripartit. «És cert que apostem per un govern d'esquerres, però cal estudiar-ho amb profunditat», assenyala el president comarcal d'ICV, Joan Lleonart.

Per la seva banda, CiU també ha iniciat contactes amb les altres forces perquè l'aposta, segons el president de CDC al Maresme, Manel Rodríguez, és fer un govern més ampli del qual els convergents també formin part. «CiU ha donat alcaldies tant a ICV com a ERC al Maresme i entrar-hi donaria més força institucional al Consell», va dir. Per part del PP, el conseller José Manuel López, tot i no oposar-se a la candidatura de Jo, admet que la figura del president del Consell és «irrellevant», perquè «qui talla el bacallà a l'organisme és el gerent».

«És un privilegi»
Per Jo, tornar a presidir el Consell Comarcal, com fa quatre anys, seria «tot un privilegi». L'alcalde de Dosrius assenyala que la victòria indiscutible en les darreres eleccions –ha revalidat la majoria absoluta del 2003– és la millor carta de presentació que pot oferir. «És un ens que conec a la perfecció i del qual mai m'he deslligat», hi afegeix Jo, que no amaga una certa satisfacció pel fet que el PSC l'hagi proposat com a president i que sigui una de les condicions innegociables per tirar endavant un govern tripartit amb les tres forces d'esquerres. «És un orgull que apostin d'aquesta manera tan clara per l'alcalde de Dosrius», explica. Josep Jo fa vuit anys que representa el PSC al Consell Comarcal del Maresme i, durant els primers quatre anys, va presidir l'organisme.