19.11.07

El bosc de ribera: un gran desconegut

El consorci del Parc de la Serralada Litoral va organitzar una nova visita guiada amb la finalitat de donar a conèixer el bosc de ribera


Ahir, diumenge 18 de novembre, a quarts de 10 de matí, més de 20 excursionistes vam trobar-nos al punt d'informació del Parc Serralada Litoral a Can Boquet, ( Vilassar de Dalt) per familiaritzar-nos amb el nostre entorn més proper: el bosc de ribera. Així doncs, desprès d'escoltar les explicacions del guia del parc, vam iniciar el camí per visitar aquest important, però certament poc valorat, entorn.

Aquest bosc es troba tot resseguint el torrent d'en Cuquet, una de les artèries del nostre parc. Una passejada lleugera, amb les parades oportunes, per explicar-nos la vegetació d'aquests boscos humits: el sotabosc, amb les brolles d'alzinar, els esbarzers ,matolls com l’arboç, els ginebrons, falgueres i arbres com l'alzina, el roure o el castanyer.

D'altra banda, també es poden veure animalons que, gràcies a la riquesa dels fruits que donen aquests boscos, abunden en aquestes contrades. En aquest sentit, ens poden topar amb espècies com els tuxons, multitud d'aus, esquirols, ratpenats, ratolins, serps, porc senglars i cabirols. Sense deixar-nos amfibis com els gripaus, salamandres, granotes, o les serps de riu.

Malauradament, les pluges no han abundat, però si mes no, hem pogut anar resseguint el torrent i ens hem fixat en el sòl: pedres i granet. El desgast d'aquest, produït per les rierades, ha ocasionat que el granet es desfaci transformant-se en sauló.

Com les rieres cada vegada estan més malmeses( per que no plou i perquè interrompen el cercle natural de la naturalesa), l'aigua de la pluja i la sorra, aquest sauló que ens "recorda" la sorra de la platja, no acaba d' arribar al mar. I, en conseqüència, les rieres del maresme van desapareixen tal com eren antigament.

També hem trobat canyissars salvatges. Recordem que es van introduir a principis de segle; però tots aquests canvis que s’han anant produint , a la llarga repercutiran en els nostres boscos i ens els habitats de moltes espècies que avui dia hi viuen.

A tall de conclusió, recomanem a tothom que visiti aquests racons meravellosos que tenim a tocar tot fent una passejada molt saludable i pedagògica. No ens ha de fer por (ni mandra) endinsar-nos al bosc per conèixer-lo i estimar-lo una mica més.

Mariona Bosch.