De fet, el missatge del llibre del periodista ambiental és d’optimisme: “Encara hi som a temps per evitar les conseqüències més terribles del canvi climàtic”. D’acord amb això, Gallego va defensar l’utilització d’energies renovables com la solar tèrmica o la eòlica que poden ajudar a rebaixar substancialment les emissions de CO2. En aquest context, el conferenciant va esgrimir els arguments més economicistes citant l’informe que Tony Blair va encarregar a Sir Nicholas Stern. Aquest estudi deia que els efectes del canvi climàtic afectarien molt més els mercats que l’ecologia del planeta i que es tractava més d’una crisi econòmica a gran escala que no pas d’un problema ambiental. “I això ho ha manifestat el principal expert econòmic del nostre temps – va dir Gallego – una persona conservadora que li és indiferent la supervivència dels óssos polars”; un dels indicadors ambientals més fiables.
I a casa nostra, què?
En el torn de preguntes, els assistents van demanar per la situació del nostre poble. Segons José Luis Gallego, a Cabrils ens hauríem d’avergonyir per l’elevat consum d’aigua per habitant que presentem. En canvi, podem “treure pit” de l’evolució que hem fet en matèria de recollida selectiva. Tanmateix, Gallego va donar una sèrie de pautes a seguir en la línia del “pensa globalment, actúa localment”, com per exemple: utilitzar més el transport públic, usar biodèsel i cotxes menys contaminants, evitar el consum compulsiu, col·locar bombetes de baix consum, no malbaratar l’aigua, instal·lar plaques solars i plantar arbres, entre d’altres.
Més de mig centenar de persones van assistir a aquesta presentació que va durar més de dues hores. El públic de Cabrils va poder conscienciar-se de la importància de les polítiques sostenibles i del seu paper clau en la lluita contra el canvi climàtic. Ahir Cabrils va dir que “encara hi som a temps”. A veure si és veritat: caldrà estar atents a l’evolució dels consums d’aigua.