6.7.09

El Maresme es mobilitza amb talls a la N-II i una concentració al peatge d'Alella per deixar de pagar la C-32

Més de 200 veïns han participat en diverses activitats festives i reivindicatives a l'altura de Premià de Mar de la N-II per reclamar la gratuïtat dels peatges del Maresme i la conversió de la N-II en una via urbana.



Al tall circulatori organitzat per la Plataforma Camí Ral de Premià de Mar, que ha durat des de les onze del matí i fins les dues del migdia, s'hi han afegit una cinquantena de veïns de Vilassar de Mar, que hi han arribat en manifestació des de la seva població. La música, els jocs, el teatre, un castell inflable i diverses activitats han mantingut distrets als manifestants. Amb la mateixa reivindicació s'han concentrat una cinquantena més de persones al peatge d'Alella.

Aquesta setmana es commemoren els 40 anys de la primera autopista de peatge d'Espanya, la que uneix Montgat amb Mataró. Els veïns del Maresme, així com la majoria dels seus ajuntaments i alguns diputats, en reclamen la gratuïtat i la conversió de la Nacional II en una via urbana. Aquesta concentració es fa des del 2003, però la d'aquest any tenia un significat especial per l'efemèride.
A dos quarts d'onze del matí una cinquantena de persones de Vilassar de Mar han sortit de l'Ajuntament i s'han dirigit a Premià de Mar, on s'han trobat amb les activitats que han convertit la carretera en un passeig durant tres hores. Rafael Anguera, membre de la plataforma cívica impulsora de la protesta, ha dit que la C-32 'és la variant real de la N-II' i per això en demana el trasllat.
Anguera ha denunciat 'l'immobilisme' de l'Estat, que 'no ha fet res', i ha explicat que el diàleg amb l'administració està 'totalment esgotat' perquè no tenen 'la més mínima intenció' de fer-los cas i per això 'les mobilitzacions s'intensificaran' ja que 'no ens donen cap més opció'. Ha explicat que a més del suport de ciutadans i polítics han recollit 15.000 signatures 'per exigir que ens treguin aquesta carretera assassina'.

'Menys peatges i més transport públic'

Per altra banda, a partir de les dotze del migdia i durant una hora una cinquantena de veïns s'han concentrat al peatge d'Alella amb pancartes. Han acabat la concentració amb un aperitiu a la mateixa autopista. L'alcalde de la població, Andreu Francisco, ha explicat que fa cinc anys que els alellencs van decidir començar una campanya per aconseguir l'alliberament del peatge, que va durar dos anys.

Actualment, i des de finals del 2006, els habitants d'Alella no han de pagar peatge. Francisco ha exposat que amb la concentració es vol reivindicar 'la seva supressió total i la gratuïtat per tots els residents a la comarca'. Considera que hi ha un 'greuge comparatiu important' entre les persones que viuen al Maresme i altres comarques de l'entorn perquè 'hem de pagar una autopista per poder-nos desplaçar'. També ha demanat al Govern que faci una esforç d'inversió per millorar el transport públic al Maresme.
El diputat al Parlament d'ERC Pere Aragonès ha dit que 'el cost de l'autopista s'ha pagat més d'una, dues i tres vegades' amb el peatge. Per això ha demanat 'més transport públic i menys peatges'. Ha afegit que cal aconseguir la gratuïtat dels peatges i per això ha demanat a l'Estat 'que d'una vegada crei el fons de rescat de peatges qeu es va pactar amb la pràctica unanimitat de tots els grups' que actualment està al Congrès de Diputats.