4.4.07

Fitxa d'ocells nº 4

Nom català : Oreneta vulgar
Nom popular aquí al maresme : Oreneta
Nom en castellà : Golondrina comun
Nom científic: Hirunda daurica

Nom català : Oreneta cua blanca
Nom popular aquí al maresme : Culblanc
Nom en castellà : Avion
Nom científic: Delichon urbicum


Ocells força coneguts per tots. Ocells que ens arribar a la primavera – estiu i que amb l’arribada del mal temps marxant ja que la seva dieta insectívora fa que tinguin que migrar. Pot arribar a menjar el seu pes en insectes en un dia , als quals als caça en vol . D’ales llargues , de potes curtes i bec molt petit. Te un vol molt precís. Fitxa els seus nius de fang en roques i parets.

L’oreneta comú , que fa uns 17 cm de llarg (longitud) , es pot distingir clarament per una cua acabada en dos extrems molt fins de plomatge negre a la part superior i blanca a la posterior i a la cara te una màscara vermella. Te un vol ràpid i proper a terra.

L’oreneta cua blanca es mes petita que la comú ja que fa uns 14 cm de longitud. Es diferencia de l’oreneta comú per que la seva cua acaba en forma de forca i que te el plomatge totalment blanc en la seva part inferior i a la part superior te una franja blanca entre la cua i les ales

Es força fàcil veure-les als cables telefònics, on es comunicant amb un cant força sonor sobre tot les orenetes comuns .L’oreneta blanca es força menys “parlachina” que la seva cosina. També comentar que el vol de l’oreneta blanca es mes lent però volar mes alt que l’oreneta comú.

Si teniu nius d’orenetes a casa vostra i teniu problemes amb les seves defecacions poseu-vos en contacte amb la regidoria de medi ambient del ajuntament, que us ajudaran a solucionar el problema. Penseu que les orenetes com els rats penat son insecticides naturals que ens ajudant a controlar els insectes al estiu.

Fotos tenen copyright propietat de foto natura : http://www.fotonatura.org.

Toni Marí. Ornitòleg i veí de Cabrils