3.1.08

Any nou, preus nous

Perquè cada any nou augmenten els preus? A continuació us proposo analitzar unes dades ens poden ajudar a entendre aquestes pujades que repercuteixen en els veïns de Cabrils.

Primer de tot, cal estar atents al petroli. El seu preu tanca l'any 2007 prop dels 98 dòlars, mentre que el va iniciar al voltant de 61 dòlars. És a dir, ha patit un augment de gairebé un 58 % respecte a any 2006 (després d'arribar a un rècord de 99,29 dòlars el 21 de novembre degut al fet que la debilitat del dòlar davant les tensions geopolítiques en zones com L'Iraq, Turquia o Pakistan).

D’altra banda i pel que fa a l’euro, aquest s'ha enfortit enfront del dòlar fins a tocar nivells propers als 1,50 dòlars. Un altre aspecte a valorar és l’Euribor, l’índex de referència que afecta a les nostres llars i que és l’indicador més utilitzat per a calcular les hipoteques a Espanya. Aquest ha repuntat, al desembre, fins al 4,796% després de dos mesos de baixades; fet que ha propiciat que es mogui en el seu nivell més alt des de desembre de 2000 i a menys de mig punt del seu màxim.

L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va incrementar al novembre un 0,7% mensual, cinc dècimes més que novembre de 2006. Així, la taxa interanual de l'IPC en el mes de novembre augmenta respecte al mes anterior i se situa en el 4,1%. Hauríem d'esperar el comportament del mes de desembre per a veure com acaba l'any.

Tots aquests antecedents fan predir un any 2008 ple d'incertesa per part de tots els analistes. De moment tenim els augments dels serveis bàsics que repercuteixen directament en tots els veïns de la vila.

En aquest context, les tarifes energètiques són unes de les que més pugen amb l’entrada del nou any. En concret, la llum serà un 3,3% més cara, el gas natural s’encarirà, de mitjana, el 4,47% i comprar una bombona de butà ens costarà un 5,2% més a partir d’aquest 1 de gener. També s’encareix l’aigua, que serà un 3,6% a l’àrea metropolitana de Barcelona i el telèfon. El Govern ha anunciat que la quota de manteniment de línia s’apujarà un 2%; mentre que Telefònica ha explicat que les trucades, la connexió a Internet i el manteniment de les terminals s’encarirà un 2,7%. De ben segur que els usuaris de la ©-32, en el tram de Montgat a Mataró, ja han patit l’augment del peatge: de l’1,06€ passa a 1,11.

Finalment, la Federació d'Usuaris-Consumidors Independents, FUCI, ha valorat negativament la pujada dels preus -que segons el seu càlcul suposaran una mitjana de 10 euros per habitant- perquè els increments se situen per sobre de l'IPC i perquè no duen aparellat una millora dels serveis. Així doncs, ja sabeu que toca: pagar més per uns serveis que no milloren. Ras i curt: cornuts i pagar el beure.

Enric Santolaria. Veí de Cabrils