14.6.10

Donant 2.0 “Amics de Sang”: salut, i xarxes socials



Un dels objectius en el Dia Mundial del Donant de Sang 2010, és conscienciar els més joves sobre la importància de la donació de sang de forma continuada. En aquest sentit, xarxes socials com Facebook tenen un protagonisme fonamental, raó per la que va néixer la idea de crear una aplicació 2.0 com a plataforma útil des del punt de vista de la salut i la donació de sang.


Donant 2.0 “Amics de Sang” (http://apps.facebook.com/donante/) és una aplicació d’ús molt senzill. Només s’ha d’introduir el nom i el grup sanguini. Així, l’usuari pot conèixer el grup sanguini dels seus contactes a Facebook, a més d’accedir a un mapa d’Espanya amb estadístiques geogràfiques del número de donants de cada grup sanguini a cada província.
Un dels avantatges més útils d’aquesta aplicació és l’accés a una eina del Banc de Sang i Teixits que permet veure les reserves de sang de cada grup sanguini existents a Catalunya en temps real, indicant quin grup sanguini és més necessari en cada moment. L’objectiu és incorporar a Donant 2.0 “Amics de Sang” les mateixes dades de la resta de bancs de sang espanyols per crear un mapa global i actualitzat constantment com a via de comunicació immediata en casos d’emergència.

Més de 9 milions d’usuaris de Facebook a Espanya són donants de sang potencials.
 La nova aplicació, a més de contribuir a sociabilitzar i compartir amb la salut com a base, difon la importància de la donació de sang, donat el “boca-orella” que suposen les noves tecnologies, ja que cada usuari esdevé promotor exponencial d’aquesta causa solidària. Donant 2.0 “Amics de Sang” està disponible en català, castellà i, properament, en anglès. En només dos dies, l’aplicació ha aconseguit més de 1.000 seguidors a Facebook.