7.11.06

El Baix Maresme debat el seu model territorial


El Consell Comarcal del Maresme (CCM) ha organitzat el Debat Territorial del Baix Maresme en el marc del Pla Estratègic Maresme 2015 que pretén integrar en una visió compartida el futur del Maresme i les seves expectatives. En aquest sentit, Tu ets Cabrils ha volgut ser-hi present per tal d’informar-vos sobre les problemàtiques que afecten la nostra comarca i per extensió, el nostre poble, amb la finalitat de plantejar temes de debat que caldrà encarar en un futur més o menys proper en el sí de la societat cabrilenca. A continuació esgrimim una sèrie d’ítems que han sortit a la palestra per poder comentar-los en l’apartat de comentaris.

Els ponents de la Comissió Territorial del Baix Maresme han afirmat que és la primera vegada que ens enfrontem a un debat territorial supramunicipal. Tanmateix, s’ha apuntat la possibilitat de limitar el creixement urbanístic del Maresme i la densitat demogràfica de la seva població. De la mateixa manera haurem de discernir si volem ser una segona corona de l’àrea metropolitana de Barcelona en detriment de la nostra identitat maresmenca. En aquest context, s’han plantejat diversos punts de discussió com les infraestructures (laterals C-32, línea ferroviària, N-II...), mobilitat (Declaració de Teià, transport públic, Pla Declaració de Mobilitat del Maresme...) i creixement urbanístic (sostenibilitat, Parc Serralada Litoral, activitat agrícola, Pla Director Urbanístic Sistema Costaner, espais protegits blau/verd...).

Una de les preguntes claus sobre el futur del Maresme apuntava la possibilitat que la població del Maresme arribés al 700.000 habitants: “Estem disposats a arribar a aquesta xifra?” – es preguntava un ponent. De la mateixa manera, s’ha incidit en una contradicció. Volem limitar el creixement urbanístic a l’hora que volem crear més habitatges per tal que els joves no hagin d’abandonar el seu poble natal. I això com es fa? D’altra banda, la realitat social del Maresme és ben variada. Mentre que el baix Maresme ha experimentat una saturació urbanística, a l’Alt Maresme encara es construeixen segones vivendes.

Un altre aspecte a destacar és el de l’ocupació. Concretament, al poble veí de Vilassar de Dalt, el percentatge d’habitants que treballen a la mateixa vila és del 45%. Us heu preguntat mai quin és el de Cabrils? Finalment, voldríem destacar la presència al debat dels següents cabrilencs: Manel Pérez, Alcalde, Francesc Ponsa, Regidor d’ERC, Joan Farré, President de La concòrdia i Francesc Gil, President dels Jubilats.