22.11.06

Les dones a la Mediterrània (1)

El passat 20 de novembre, va tenir lloc a "La Fàbrica", la primera conferència del cicle: "Les dones a la Mediterrània", que organitza l'Ajuntament de Cabrils i La LLiga dels Drets dels Pobles amb el suport de la Diputació. Per part de Tu ets Cabrils, la Mariona Bosch va cobrir l’acte i aquestes van ser les seves impressions:

"El conferenciant era en Jordi Moreras, reconegut antropòleg que ha escrit diverses obres sobre el fet musulmà, de les que destaca "Musulmanes en Barcelona: espacios y dinámicas comunitarias, Barcelona: CIDOB Edicions, 1999". L’assistència va anar lligada a la qualitat del ponent, ja que pel cap baix, la concurrència va ser d’unes 40 persones, fet que demostra l’interès de la gent per aquest tema. En aquest sentit, destaquem la presència de dones del col·lectiu musulmà, com la Habbiba, vocal del voluntariat Bonaterra. La presentació de Moreras i de la Carme Farré (representant de la LLiga dels Drets dels Pobles), va anar a càrrec de l'alcalde, Manel Pérez, que va justificar aquest cicle de conferències per la necessitat de la nostra societat de conèixer aquesta nova realitat que comporta la immigració ja que desconèixer proporciona distanciament. Per això, cal trencar les pròpies fòbies i prejudicis i apropar-nos a aquest nou món que ja conviu amb nosaltres. La intervenció de Farré va insistir en la sensibilització social com a punt de partida d’aquesta convivència intercultural i Moreras – amb el suport d'un power point – va explicar de manera didàctica els fonaments de l'Islam ( com a religió i com a projecció al món).En aquest context va analitzar:

1.- Els fonaments. (la figura central del profeta Muhammad ).
2.-El Pilar de la Fe.(El Corà: última revelació de la paraula de Déu)
3.-La comunitat musulmana.(la seva idiosincràsia)
4.-L'aspecte del Dret. ( la Zaka, és una almoina o una obligació de pagar?).
5.-L'àmbit del quotidià. (El Ramadà, el segueix tothom?)
6.-La política.

Cal fer especial esment al tema del vel. En aquest punt, es va iniciar un debat entre els assistents. En Jordi Moreras va anar contestant les "incisions" d'algun membre del públic i de l’espontània "confrontació" d'idees entre els dos col·lectius, sempre amb el respecte i el somriure als llavis (ens coneixem tots). Aquest va ser l’èxit de la xerrada: el diàleg entre dos col·lectius que es desconeixen però que formen part d’una mateixa comunitat. La conferència va acabar amb un missatge d’en Jordi Moreras "hi ha molta feina a fer ... I aquesta és la mostra", referint-se a l’actitud d’encarar-nos al desconegut amb ganes d’amarar-nos. Ens quedem, doncs, amb aquesta última idea tot esperant la propera conferència, avui dimecres dia 22.