19.12.06

Menjadores , el perquè de la seva utilitat


El fet de posar menjadores al nostre jardí farà que pugem atraure a un determinat grup d’ocells al nostre jardí per poder gaudir de la seva presencia i sobretot ajudem aquets animals a poder passar l’època mes dura del any per ells; que és l'hivern.

La dieta dels ocells es força variada, però cada espècie o grup s’especialitza en un tipus de menjar (com poden ser insectes o llavors) i aquesta especialització farà que el bec dels ocells sigui una eina especialitzada que serveix per un determinant tipus de menjar. Si veiem el bec d’un pardal veurem que te una forma ample i forta el que li permet agafar les llavors i trencar-les per poder menjar-les o podem fixar-nos en el bec d’una cuareta blanca que el té fi i llarg el que li permetrà agafar els insectes del terra i en llocs difícils de arribar.

Les menjadores estan fetes per ajudar als ocells que tenen un règim a base de llavors, com son els pardals, pit roigs, mallarengues, pinsans, etc

De menjadores hi ha de molts tipus: des de simples plataformes de fusta on anirem posen llavors conforme se les van menjant o sofisticades menjadores que dosificant al menjar o petites gàbies que omplim amb uns paquets de menjar concentrat. Però el que si que és cert és que totes elles compleixen la funció de reforçar la seva dieta . I es aquí on radica la seva importància.

Un detall important es que les menjadores estan pensades com a reforç alimentari a les èpoques de mancança de menjar; per això no es bo mantenir-les a la primavera – estiu ja que aquestes èpoques del any la natura ofereix suficient aliment als ocells.

El millor lloc per posar les menjadores és un lloc on no hi hagi fortes corrents d’aire i que estigui alçat per evitar que puguin ser depredats (per gats, per exemple) quan estiguin menjant i que puguin estar protegit de la pluja.

Per saber mes sobre el tema podeu consultar:

Bibliografia:

Guía de las cajas nido y comederos para aves y otros vertebrados
Autors : j. baucells, j. camprodon, j. cerdeira i p. vila, lynx edicions , 2004.

Cómo atraer fauna al jardín
Autor: chinery m. editorial: lynx edicions col·lecció: lynx. descubrir la naturaleza 2006

Webs:

Informació general i com fer menjadores nosaltres mateixos :
http://www.terrassa.cat/vallparadis/ocells/menjadores.htm
http://www.jouscout.com/taller14.htm

Llocs on podrem comprar i trobar una informació professional sobre les menjadores:
http://www.cedamaso.com/2004/mon_caixes_niu/indexcajasnido.html
http://www.weboryx.com/phtml/tematica.phtml?menu=equipo&famid=EW
Foto: www.terrassa.cat

Toni Marí , ornitòleg i veí de Cabrils