2.12.07

La farmàcia al bosc: l'eucaliptus

Aquesta és la cinquena entrega de la secció de medecina natural del "Tuets" a càrrec de la Dra. Gemma Gonzalez. Periòdicament a les pàgines d’aquest bloc podreu consultar les avantatges de tenir la farmàcia al bosc.





Fascicle núm. 5: l'eucaliptus

Nom català: Eucaliptus
Nom castellà: Eucalipto
Nom llatí: Eucalyptus globulus






Originari d’Austràlia, aquest arbre s’ha adaptat bé al nostre país, on va ser introduit fa un segle, primer amb fins ornamentals i posteriorment en controvertides reforestacions ja que té un ràpid creixement.




Pertany a la familia de les mirtàcies. Tronc recte recobert d’una escorça grisosa que es desprén en tires i fusta vermellosa. Fulles perennes planes i en forma de falç. A la primavera dona unes flors blanquinoses. Produeix unes càpsules dures i rugoses d’olor fort i aromàtic. Pot arribar als 40 metres d’alçària i fins als 100 metres al seu hàbitat natural.


Els banys de vapor milloren els simptomes de les afeccions respiratòries de les vies altes, essent un excelent expectorant. La inhalació de l’oli essencial és un excelent descongesionant nasal. La seva infusió o decocció s’utilitza contra les afeccions gripals, faringitis i laringitis i per a la desinfecció de ferides. Mastegar fulles fresques millora la curació de les ferides bucals. Atenció: en dosis excessives por resultar TÒXIC. No està recomanat en dones embarassades o en mares lactants.

Dra. Gemma Gonzalez. Metge veterinari i veïna de Cabrils