18.12.07

Reintroduiran una espècia vegetal desapareguda al litoral maresmenc

Vilassar de Mar vol recuperar la travarada marina a les seves platges

Segons informa Vilaweb Vilassar, per iniciativa de la Regidoria d’Espais Públics i Medi Ambient, el proper dijous 20 de desembre a 2/4 de 9 del matí es preveu reintroduir una espècie vegetal desapareguda a la platja de Vilassar de Mar. La planta en qüestió, la travarada marina (Polygonum maritimum), és típica de la vegetació dunar (psammòfila) de les platges del municipi costaner.

Es plantaran 5 peus cedits per la Fundació Territori i Paisatge amb la qual l’Ajuntament de Vilassar de Mar té un conveni de col·laboració. S’espera la presència, en representació de la Fundació Territori i Paisatge, de Cèsar Gutiérrez i l’ornitòleg Jaume Viader, un veí de Premià de Mar que, voluntàriament, fa el seguiment del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un ocell típic de les zones dunars i que cria a la nostra població.

La vegetació dunar o psammòfila a Catalunya, a causa de la forta urbanització del litoral ha estat molt malmesa. Tot i estar molt ben adaptada, el trepig, les màquines de neteja i la degradació del seu hàbitat en general, l’han fet desaparèixer en molts trams de costa.


A Vilassar de Mar, moltes espècies han sobreviscut en una petita franja, al costat del tancat de la via del tren, i amb la senyalització d’algunes zones, en pocs anys, s’ha recuperat un hàbitat gairebé desaparegut al Maresme. De fet, el procés de naturalització no ha acabat, les dunes encara són molt incipients i malgrat la gran diversitat d’espècies que hi ha a la nostra localitat, una quinzena ,algunes espècies tenen pocs individus. Un dels problemes de la vegetació psammòfila és que, en general, és poc vistosa i, fins i tot, algunes espècies perden la part aèria -només queden les arrels- a les èpoques més desfavorables, tot i que hi ha algunes espècies que són molt boniques, com la corretjola, semblant a la campaneta.