16.5.08

Antoni Lloret comenta la fuita d'Ascó

Segons la informa La Malla d'avui La fuita d'Ascó va ser 750 vegades més radioactiva del que es va notificar:
La fuita radioactiva del novembre passat a la central nucelar d'Ascó va ser molt més greu del que s'havia dit en un principi. Després de descobrir-se que uns tècnics van manipular els detectors de radioactivitat per desactivar les senyals d'alarma, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha reconegut a través d'un informe del Defensor del Poble que l'activitat radiològica de la central arribava als 176 milions de becquerels, una xifra 750 vegades superior a la que va notificar al seu dia el mateix organisme regulador. Són les dades recollides fins al 12 de maig, és a dir, gairebé sis mesos després de produir-se la fuita. Al document del Defensor del Poble -realitzat a petició de Greenpeace-, l'organisme regulador també ha dit que per als primers mesuraments sobre la fuita es va utilitzar un model "inadequat". Posteriors controls van permetre detectar més partícules de Cobalt 60, unes de les més tòxiques.

D'altra banda, el CSN ha penjat aquest dijous un nou comunicat al seu web en què informa que la Comissió Europea ha valorat la visita que van fer tres experts a la central el passat 29 d'abril. Segons el CSN, la CE afirma que el sistema de monitorització i de control posat en marxa per l'organisme regulador va ser "l'adeqüat".

En aquest context convé recordar l'entrevista realitzada el 22 d'abril al professor Antoni Lloret a TV3, pel seu interès reproduïm:

Parlem d'energia nuclear, de com la gestionem i de quines alternatives hi ha amb una eminència en aquest camp, el físic Antoni Lloret:

Entrevista Video