26.1.09

L'escarabat morrut mata 2.821 palmeres a Catalunya

A Cabrils, 117 palmeres han estat afectades


El Maresme és la comarca més afectada per la plaga, detectada fa gairebé quatre anys. Reportatge El Periodico

Per comarques, el Maresme, a la demarcació de Barcelona, és la més damnificada, amb un total de 1.899 palmeres mortes en 28 pobles. D'aquests, Pineda de Mar, amb 363 palmeres infectades, és la població més perjudicada, seguida de Santa Susanna (266), Vilassar de Mar (235), Cabrera de Mar (181), Cabrils (117) i Argentona (64), entre altres.

Després del Maresme, el Baix Penedès, a Tarragona, ja ha perdut 567 palmeres que estan repartides en 10 municipis.

L'escarabat morrut roig de la palmera (rhynchophorus ferrugineus) ja ha matat 2.821 exemplars a Catalunya des que se'n va detectar el primer cas al municipi del Vendrell, a Tarragona, el juliol del 2005. El letal coleòpter, de gran mobilitat, provoca danys irreparables en les espècies mediterrànies de palmera, especialment la canària (phoenix canariensis) i la datilera (phoenix dactylifera), fins a produir-li la mort.

FÀCIL PROPAGACIÓ

La Generalitat va alertar de la gravetat de la situació el juliol del 2007, amb una ordre de la Conselleria d'Agricultura en la qual constatava l'existència de la plaga i definia d'utilitat pública la prevenció i la lluita contra el morrut roig. Per això, el servei de sanitat vegetal va firmar un conveni amb l'empresa Forestal Catalana per a la tala de les palmeres malaltes. Un contracte que va finalitzar fa pocs dies.

Davant el venciment del conveni, els municipis afectats, que pel seu compte ja fan tractaments fitosanitaris, han alertat de la necessitat de restablir com més aviat millor el servei d'inspecció i tala, ja que l'escarabat acostuma a reproduir-se més intensament amb l'arribada del bon temps. Així, des del consistori de Sant Andreu de Llavaneres, a la comarca de Maresme, se suggereix que els ajuntaments puguin fer aquestes funcions. Fonts de la conselleria han confirmat a aquest diari que d'aquí a uns dies es renovarà el conveni i es reprendran les actuacions sobre el terreny.

PROCÉS CAR
El cost econòmic que representa destruir totalment una palmera infectada per l'escarabat morrut roig pot superar els 500 euros, però es pot disparar fins als 10.000 euros si l'exemplar presenta dificultats a l'hora d'extreure-la o talar-la. El tractament posterior està sotmès a un control especialment rigorós: després d'efectuar la tala de la palmera, es tritura i s'incinera amb l'objectiu d'evitar que els insectes puguin fugir i desplaçar-se cap a un altre lloc.

Protocol de prevenció i lluita:

L’objectiu d’aquest protocol és donar eines als municipis perquè puguin establir mesures de prevenció i lluita per evitar la propagació d’aquest plaga en el seu territori. Aquest protocol l'ha elaborat el Servei de Sanitat Vegetal.