18.1.09

La Generalitat aprova un Pla per promoure la participació ciutadana


Aquest Pla, amb l'objectiu del Govern d'incrementar la quantitat i la qualitat de la participació ciutadana marca 5 eixos estratègics i un centenar d'actuacions. Els eixos són:

Incorporació de la ciutadania en l'elaboració de lleis, pactes, plans, programes i reglaments.

Millorar i racionalitzar els espais estables de participació.
Resolució de conflictes territorials: projectes de mediació en el territori.

Millorar la qualitat de la infraestructura de la participació i inclusió de la diversitat social: formació de personal, millora del disseny de la participació.

Enfortir la democràcia representativa i canvis normatius: estudi de possibles modificacions de normatives per tal que integrin la participació ciutadana.

El Pla l'ha redactat la Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana, integrada per representants de tots els departaments de la Generalitat. Aquesta mateixa comissió farà el seguiment del compliment de tots els compromisos que inclou el Pla i que tenen un cost global de 12'9 milions d'euros. L'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), també avaluarà el compliment del Pla.

L'elaboració del Pla de Participació Ciutadana estava prevista a l'Acord per al Govern d'Entesa i al Pla de Govern 2007-2010. A més, respon a un mandat del Parlament i a l'article 29.1 de l'Estatut d'Autonomia, que reconeix el dret a la participació.