15.9.08

Els municipis s'estrenyen el cinturó


En aquest context reproduïm algunes de les mesures que han decidit aplicar els Ajuntaments veïns del Maresme, amb declaració d'intencions per contenir la despesa i fer front a la crisi. El ventall de mesures preses pels diferents municipis és variat amb idees i propostes suggerents.

EL PUNT.
La crisi i l'històric mal finançament obliga els municipis a estrènyer-se el cinturó. La trentena de municipis de la regió metropolitana consultats per aquest diari admeten que han enregistrat caigudes dels ingressos vinculats a la construcció de fins al 50%. La majoria ja han posat fil a l'agulla i treballen en l'elaboració d'un pressupost pel 2009 molt ajustat. Tot i això, no volen ni augmentar la pressió fiscal –la qual cosa vol dir augment d'impostos i taxes al voltant de l'IPC– ni reduir les partides relacionades amb els serveis a les persones. Hi ha altres partides, però, que comencen a caure: molts congelaran els sous dels càrrecs electes, altres reduiran les aportacions als grups municipals i a les entitats, i fins i tot alguns han suprimit el butlletí municipal o els mòbils.


AUSTERITAT MUNICIPAL A VILASSAR DE DALT.

El consistori plantejarà eliminar «les partides que no siguin necessàries». I és que el seu alcalde, Llorenç Artigas (GEVD), ja ha anunciat la intenció d'engegar un període d'austeritat municipal. «S'haurà de revisar tot, des de les subvencions a les entitats fins als sous municipals, i si es pot aconseguir alguna jubilació anticipada a l'Ajuntament, millor». Finalment, Artigas ha reconegut que pel que fa a la construcció «s'ingressarà un 60% menys del que es va preveure». A banda de la crisi, l'alcalde creu que el mal estat econòmic dels ajuntaments es deu «a un mal finançament».

MENYS INGRESSOS A ALELLA.

L'Ajuntament ja ha començat a impulsar mesures per frenar la despesa corrent. En aquest sentit, l'alcalde, Andreu Francisco (ERC-LG), explica que ja ha donat instruccions per reduir la despesa corrent «allà on sigui possible» amb vista al pressupost pel 2009. Pel que fa als sous municipals, Francisco explica que des de fa cinc anys «ja s'augmentava per sota de l'IPC», però reconeix que si la crisi persisteix estudiaran la congelació dels salaris públics. Finalment, l'alcalde revela que «tot i haver fet ja les prediccions a la baixa, aquest any s'estan ingressant 500.000 euros menys del que s'havia previst pel que fa a construccions».

PESSIMISME A ARGENTONA.

L'alcalde d'Argentona, Pep Masó (Tots per Argentona), reconeix que la crisi econòmica farà molt de mal als ajuntaments. «Haurem de retallar perquè la davallada serà importantíssima», assegura. Amb dades a la mà, Masó exemplifica l'abast de la retallada. «El 2006, vam ingressar 1,2 milions d'euros amb l'impost de llicències de construcció i les plusvàlues que es generen. En aquests mesos de 2008 n'hem ingressat 150.000», diu l'alcalde. Masó es mostra preocupat perquè els consistoris han assumit moltes competències, com ara arreglar les escoles o fer activitats esportives. «Retallar les subvencions a les entitats és de les últimes mesures que prendrem», diu l'alcalde.

PREMIÀ DE MAR FA ANYS QUE S'ESTRENY EL CINTURÓ.

A la segona ciutat del Maresme la crisi l'afecta en menor mesura. Premià de Mar fa anys que té el territori força esgotat i la força de la construcció no s'hi ha notat tant. L'alcalde, Miquel Buch (CiU), explica que des de fa uns anys s'ha aplicat un pla de sanejament: «Fa temps que ens vam estrènyer el cinturó.» Tot i això, posa com a exemple el finançament d'una part de la nova biblioteca. S'havia de pagar amb la venda d'uns aparcaments i estan costant molt de vendre.


«L'ALEGRIA» S'HA ACABAT A PREMIÀ DE DALT.

A Premià de Dalt, la crisi de la construcció sí que s'ha notat. «S'havia de ser conscient que aquests ingressos no eren estables», explica el regidor d'Hisenda, Josep Triadó (CiU). «L'alegria als ajuntaments s'ha acabat», hi afegeix. El 2006 es van ingressar 419.000 euros per llicències de construcció. A mitjan 2008, se n'han recaptat 30.000.