23.9.08

En defensa de la informació local

La celebració del primer any del nou canal públic de la TDT del Maresme serveix de plataforma per refermar que la informació de proximitat continua sent una aposta segura


La presència, d'un nou mitjà és motiu reconegut de celebració, que és el que es va fer dijous passat al centre cívic Pla d'en Boet de Mataró, seu de la TDT.

Davant d'un públic tan variat i cofoi, una posada en escena acurada i digna –els imprevistos tècnics del directe són perfectament comprensibles– i una valoració positiva i optimista davant el futur, un missatge nou, rabiosament actual de com les noves tecnologies han d'actuar davant un món globalitzat i tan curull d'informació que comença a ser impossible d'abastar. Doncs, no. No hi va haver grans revelacions, ni fórmules màgiques, sinó un simple retorn als orígens del periodisme.
Una constatació que els valors sobre els quals es fonamenta la tasca de l'informador eren perfectament vàlids quan es prenien notes amb un llapis i un paper i ho són ara que els dits llisquen sobre el teclat d'un ordinador. Meravella de les meravelles, doncs. Els grans canvis tecnològics que van sacsejar les dues últimes dècades del segle XX i que han desbordat els primers anys del segle XXI confirmen que la informació, la bona informació, es continua fonamentant en l'objectivitat, el contrast i la professionalització. Tant en els anomenats mitjans tradicionals com en aquells que en poc temps han trobat un lloc prioritari en l'ús que en fan els ciutadans.

Necessitem la informació local per saber què passa al nostre voltant, per denunciar els problemes i explicar les novetats, i per deixar constància de tot allò que passa en l'espai que ens és més propi: el carrer, la ciutat i el país. Saber pràcticament al moment qualsevol desgràcia que passa a l'altra punta del món no ens hauria de fer perdre de vista que la nostra realitat més immediata també l'hem de conèixer. Per què? Ben simple. Perquè ens pertany i ens obliga com a ciutadans i ens fa diferents com a col·lectiu.