22.11.09

Consells de Jardineria amb Anna Gallés

CREIX LA BLOGOSFERA CABRILENCA:

CONSELLS DE JARDINERIA AMB ANNA GALLÉS




Avui us presentem l’Anna Gallés, autora del bloc canroldors.com. Coneix bé el nostre poble, doncs fa vuit anys que hi resideix tot l’any. Abans hi estiuejava des de "sempre". Us convidem a visitar el seu bloc,(http://canroldors.blogspot.com) jardí : canroldors., ha on ens explica consells sobre jardineria sostenible.


L'Anna Gallés

L’Anna, col·labora a la Cooperativa Papaloli (Cabrils)i a la entitat de Cabrils “Mans LLiures”; o sigui, que no li sobra gaire temps; sempre està molt enfeinada amb mil i un projectes. La podem definir com una entusiasta naturalista i gran defensora de l’ecosistema i els seu estudi, en diferents àmbits..



Llicenciada en Belles Arts, però; el que l’ha entusiasmat en la seva recerca personal ha estat l’estudi de la Biodiversitat i Jardineria Ecològica. Es defineix com autodidacta en aquest camp, i sempre està en contínua formació. A la seva llar disposa d’un espaiós jardí i un hort ha on pot experimentar i aplicar els seus estudis i projectes.


Hem quedat a una cafetería per poder xerrar una miqueta i ens expliqui consells , i hem triat una ..Que tingues jardí, per descomptat!..."al seu terreny"; (no podia ser d’altre manera).

Cal gaudir dels petits espais d’oci de Cabrils,que ens ofereixin la possibilitat d’estar mes en contacte amb la natura; respirar l’olor de les plantes i la terra acabada de regar..el soroll d’un rasclet que pentina el sauló en mig les fullaraques que cal recollir , escena habitual a la tardor; el so metàl·lic i persistent d'el rasclet; com a música de fons en mig la xerrada amb l’Anna. El brugit d'una moto circulant a tot gas, i l’olor de benzina i la seva fressa trenca la màgia de prendre un cafè i conversar a l'aire lliure, en un entorn privilegiat..si no fos que som al costat d’una carretera per ha on circulen cada dia dos mil vehicles,


Li fem unes preguntes sobre jardineria, a nivell "d'aficionat", però..

-Anna, en què consisteix la jardinería ecològica?

-La jardineria ecològica (jo m’estimo més anomenar-la jardineria naturalista) consisteix en gestionar un jardí de forma respectuosa amb la natura,en tots els sentits. No només significa estalviar aigua i no utilitzar pesticides de síntesi, si no que respon a una filosofia més global, que parteix de considerar el jardí com un espai viu, i com a tal, tenir-ne cura.

-Cóm podem aconseguir transformar que el nostre jardí tradicional en un jardí més sostenible?.

- Gestionant bé el nostre jardí podem aconseguir crear un espai favorable per als ocells i a la fauna, un espai harmònic amb la vegetació mediterrània i el paisatge local, en un moment en que l’ urbanisme és un gran depredador del territori.


L'Anna donant consells "al noi del rasclet"



El jardí ” és tot un món”...


Parlem amb l’Anna; ens explica importància de tenir cura de la biodiversitat des de els petits gestos, per exemple,en referència a la nostra manera d’actuar als nostres jardins.
Les tanques dels jardins: cóm trenquen la cadena natural, si no són les adequades. La importància de recuperar especies autòctones ; les plantes mediterrànies.

Ens explica qu’el jardí l’hem d’observar com un petit ecosistema:requereix tenir molta cura d’ ell. . Viure la jardineria com un “tot”. Tenir cura de que no es trenqui la cadena natural que ens mostra.

Al mateix temps, aquesta pràctica ens enriqueix intel·lectual i espiritualment, ensenyant-nos mil i una coses sobre les dinàmiques de la natura, que podem aprendre a casa nostra. Amb una mica de cura i respecte, podem fer del nostre jardí un petit refugi natural!. Per exemple, en el cas de les nostres tanques de jardí :no han de ser barreres que malmetin l’ecosistema.
Concretant una mica, la jardineria ecològica o naturalista es defineix més pel que “no es fa” que pel que es fa, doncs les tasques de manteniment es redueixen al mínim, i s’afavoreix que la natura faci la feina. És la jardineria dels mandrosos i dels estalviadors!


Foto d'arxiu: L'hort de l'Anna


Quines pautes bàsiques creus que s’han de prioritzar en el manteniment dels nostres jardins?; entenent que s’ha de gestionar l’aigua i prioritzar les espècies autòctones mediterrànies.



-Prioritzar les espècies vegetals mediterrànies autòctones , que són prou riques , variades i boniques, i redueixen moltíssim les necessitats de rec.
-Evitar les típiques gespes, gran consumidores d’aigua, fitosanitaris i molt cares de mantenir. Existeixen alternatives de plantes gespitoses de secà, o encara millor, podem reproduir un prat mediterrani.
- Mantenir una certa diversitat estructural del jardí: roques, arbustos, arbres, prat...
- Mantenir com a mínim, una zona amb vegetació densa on els ocells puguin refugiar-se , i fer niu.
- Són molt més recomanables les tanques vegetals que no pas els murs.
- Evitar les podes agressives, i no podar mai en primavera.
-No ser un obsessionat de la neteja: una mica de fullaraca al sòl, l’enriquirà i l’ajudarà a retenir la humitat.
- Desenvolupar accions directes per afavorir la biodiversitat: caixes niu; estanys, menjadores, plantes mel·líferes...
- Compostar la matèria orgànica i procurar generar els mínims residus vegetals. Això és fàcil amb aquest tipus d’enjardinaments.
- Evitar l’ús de pesticides , gespes artificials i superfícies pavimentades.





Foto d'arxiu: muret del seu hort

Així doncs, la jardineria ecològica es molt més pràctica i podríem dir coherent, al ’hora de tenir cura dels nostres jardins..
Si seguíssim una mica aquests criteris, no només aconseguiríem un enorme estalvi d'aigua a Cabrils, si no que també estalviaríem molts residus i milloraríem el medi ambient de les zones urbanitzades.
La jardineria ecològica, com recorda un prestigiós jardiner català, Sergi Massanès, “és més ecològica, més econòmica, i molt més bonica”.

Agraïm els consells de jardineria sostenible que ens ha donat l’Anna i esprem que aviat continuï donant-nos més consells de jardineria.
Mariona Bosch