S'aprova el reglament que determina el límit de soroll que poden generar les infraestructures, els vehicles de motor o les activitats industrials o recreatives, entre altres. El text clarifica que els ajuntaments controlaran els sorolls del seu municipi i el Govern el de les grans infraestructures i les seves obres públiques. El reglament determina el límit de soroll que poden generar les infraestructures, els vehicles de motor o les activitats industrials o recreatives, entre altres.
Preveu la realització de plans específics contra contaminació acústica per a infraestructures que ja existeixen.
El text clarifica que els ajuntaments controlaran els sorolls del seu municipi i el Govern el de les grans infraestructures i les seves obres públiques.
El Govern ha aprovat amb data 10 novembre el reglament de la Llei de protecció contra la contaminació acústica. És l'instrument que estableix que qualsevol actuació i activitat que pugui fer soroll haurà de tenir en compte els nivells de qualitat acústica, és a dir, uns màxims permesos. El reglament concreta les competències de cadascuna de les administracions, i dota els ajuntaments de les màximes competències en el seu territori. També fixa nous límits de decibels de totes les fonts que incideixen en el territori: infraestructures, activitats (industrials, comercials, de serveis, recreatives o d'espectacles, públiques o privades), veïnatge i vehicles de motor. Una altra de les novetats és que estableix diverses zones acústiques en el territori, tenint en compte la capacitat acústica i els diferents usos del sòl. Amb l'aplicació del nou reglament es dóna compliment als requeriments de les normatives catalana, estatal i europea.
Divisió del territori
Un dels aspectes que calia adaptar a Catalunya era la protecció del territori en funció tant dels objectius de qualitat acústica com dels diferents usos del sòl. Tenint en compte aquestes dues variables, s'han establert tres nivells de protecció:
Zona de sensibilitat acústica alta:
Espais d'interès natural (inclou també zones tranquil.les a camp obert que es vulguin preservar per raons turístiques)
Centres docents, hospitalaris, geriàtrics, centres de dia, balnearis, biblioteques, auditoris o similars
Habitatges situats al medi rural (masies aïllades i habitades permanentment)
Àrees amb predomini de sòl d'ús residencial (urbanitzacions)
Zona de sensibilitat acústica moderada:
Àrees on coexisteixi sòl d'ús residencial amb activitat i/o infraestructures de transport existents
Àrees amb predomini de sòl d'ús terciari (espais destinats a activitats comercials i d'oficines, espais destinats a restauració, allotjament i altres, parcs tecnològics amb exclusió d'activitats productives en gran quantitat)
Àrees urbanitzades existents afectades per sòl d'ús industrial (polígons industrials o d'activitats productives en gran quantitat)
Zona de sensibilitat acústica baixa:
Àrees amb predomini de sòl d'ús terciari, recreatiu i d'espectacles (recintes firals amb atraccions recreatives, llocs de reunió a l'aire lliure i espectacles)
Àrees amb predomini de sòl d'ús industrial (espais relacionats amb les activitats industrials i portuàries i els seus processos de producció)
Àrees del territori afectades per sistemes generals d'infraestructures de transport (espais on s'ubiquen els sistemes generals de les infraestructures de transport viari urbà i interurbà, ferroviari, marítim i aeri)
Ordenances tipus per a la gestió i avaluació de la contaminació acústica.
Els ajuntaments catalans de més de 5.000 habitants hauran d'elaborar ordenances municipals per tal d'integrar els objectius de qualitat acústica en la gestió municipal. En aquest sentit, el reglament estableix que el Govern ha d'elaborar ordenances tipus i guies per a la gestió i avaluació de la contaminació acústica. Aquestes actuacions ja s'estan duent a terme i se'n farà divulgació en breu.
Els ajuntaments també hauran de dividir les zones del seu territori segons la contaminació acústica permesa i hauran d'establir els objectius de qualitat acústica així com elaborar i aprovar els mapes de capacitat acústica. El Departament de Medi Ambient i Habitatge disposa d'una línia de subvencions per adquirir aparells per fer les avaluacions d'escenaris sonors i dóna suport tècnic als ajuntaments per elaborar els mapes.
Documentació dels acords