24.12.08

Els peatges de la Generalitat tindran la pujada més gran dels darrers tres anys

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va aprovar la revisió de les tarifes dels peatges a les vies que són de titularitat de l'administració catalana, i que es traduirà en un augment del 4,24% de mitjana, si bé per al grup de turismes i motocicletes s'eleva fins al 4,6%. per als turismes, més d'un punt dels quals correspon a l'IVA anterior al 2003.

12 de desembre de 2008
Les JERC obren el peatge de Vilassar de Dalt. Foto: LL.A.



Montgat-Mataró, d'1,11 a 1,16 euros i el Mataró-Palafolls, de 2,50 a 2,61 euros.
A la C-32, el tram Sitges-Vendrell passarà de 2,91 a 3,11 euros
A la C-33, el peatge del tram Barcelona-Montmeló/Granollers passarà d'1,31 a 1,36 euros.

El càlcul de l'increment de tarifes aprovat té en compte la repercussió del 95% de la variació de l'IPC durant l'any 2008, tenint en compte l'IPC interanual registrat al tancament del mes d'octubre, que ha estat del 3,4%.

L'increment mitjà serà gairebé el doble de l'IPC al tancament de l'any perquè l'índex s'ha situat ja al novembre en el 2,4%. La raó és, primer de tot, que les tarifes dels peatges de la Generalitat prenen en consideració l'IPC del mes d'octubre, el qual es repercuteix en un 95% en les tarifes de l'any vigent. El resultat enguany ha estat un 3,4% d'increment, al qual s'ha d'afegir l'IVA no computat en els exercicis anteriors a l'any 2003, com també l'IPC d'aquell any, que l'aleshores govern de CiU també va decidir ajornar.
Finalment la UE va revocar la decisió de la Generalitat, i des del 2005 fins al 2013 el govern català repercutirà en les tarifes de manera lineal aquell 9% de l'IVA pendent d'incloure tal com ha decidit finalment que es fes el grup de treball sobre peatges. Aquesta repercussió anual representa enguany un 1,2% addicional, segons el Departament de Política Territorial i Obres Públiques.
Enllaç: Els peatges s'encariran el doble que l'IPC l'any vinent