18.2.09

Els astrònoms es mobilitzen per la visita d'un cometa insòlit

Reportatge El Periodico: A finals de gener va perdre la tènue cua verda però la va tornar a recuperar de seguida. L'11 de juliol del 2007, dos joves astrònoms xinesos van observar cada un pel seu compte una estranya resplendor al cel.

En un principi la van catalogar com un asteroide, una roca mai vista, però les pertinents comprovacions van confirmar al cap de pocs dies que hi havia un error: l'objecte estava envoltat per una coma, una espècie d'atmosfera, i a més a més deixava enrere una tènue cua de color verdós. Era un cometa, un autèntic cometa que havia passat totalment inadvertit a tots els grans telescopis que es dediquen a buscar- los dia sí i dia també. La Unió Astronòmica Internacional (UAI) el va batejar de forma provisional com a Lulin, tècnicament C/2007 N3 Lulin, en honor a l'observatori de Taiwan que el va detectar.


Un any i mig després, el Lulin s'acosta a la Terra en la seva llarguíssima trajectòria parabòlica al voltant del Sol. Totes les nits a partir d'ara són bones per intentar localitzar-lo, però la màxima brillantor s'espera per al dia 23, dilluns que ve. "Els cometes sempre són bonics, però que la gent no esperi un Hyakutake o un Hale-Bopp", adverteixen amb cautela els astrònoms Montse Campàs i Ramon Naves, de Cabrils, recordant com a referència els dos grans cometes que van il.luminar el cel el 1996 i el 1997. El que sí que serà el Lulin és una bona oportunitat per aprofundir en el món de l'observació i celebrar l'Any Internacional de l'Astronomia.

OPORTUNITAT ÚNICA
"Qui no el vegi ara no el tornarà a veure", insisteixen un cop i un altre Naves i Campàs, cercacometes de prestigi mundial i membres de l'associació Aster de Barcelona. El Lulin procedeix del llunyà Núvol d'Oort, un eixam d'on sorgeixen la majoria dels cometes de cicle llarg, els que passen cada milers d'anys. Com que és un cometa nou, que no s'havia acostat mai al Sol, segueix sent molt actiu.