28.5.09

Gallego: "Cada dia hem de pagar als francesos 8 milions d'euros perquè guardin la nostra merda nuclear"

Demà, Cabrils abordarà els pros i contres de l'energia nuclear en una conferència d'Antoni Lloret a La Fàbrica


Reproduïm part de l'entrevista publicada ahir a la Vanguardia a José Luis Gallego. El naturalista acaba de publicar "Ecologia per no ecologistes", un manual de consells per reduir el nostre impacte ambiental.


Volia ser Félix Rodrigo de La Fuente, volia parlar d'ocells, de mamífers i de la flora mediterrània. No obstant això, José Luis Gallego es va adonar que tot això que tant estimava estava en perill d'extinció i que el problema es generava en les ciutats. "La contaminació i els residus es generen en les ciutats i se'n van escampant per tot el territori, tacant els boscos, les meves estimades àguiles i els meus estimats linxs." Amb aquest reflexió, el naturalista va decidir instal·lar-se en les ciutats per parlar d'un tema més incòmode: l'ecologia domèstica (escombraries, energia, escassetat d'aigua, contaminació, etc).

Segons l'escriptor, la seva tasca no era ser Rodrigo de la Fuente, sinó ser "un friki de la ciutat que es passa el dia parlant d'ecologia". En 1994, quan ningú li coneixia, va començar escrivint articles a El Periódico de Catalunya. Actualment no només ha publicat una quinzena de llibres, sinó que dirigeix una de les seccions del programa de ràdio de Julia Otero, Territorio Gallego, i col·labora en Els Matins de TV3 amb Josep Cuní.

Jose Luis Gallego acaba de publicar "Ecologia per no ecologistes", un manual pràctic que pretén donar consells per ser més ecològics sense necessitat de fer-se rastes, vendre's el cotxe i viure a les fosques.

Fragment entrevista:

La Contra va publicar una entrevista a un físic atòmic que afirmava que "ser nuclear és la millor manera de ser ecologista", vostè és pronuclear?
Aquest debat està mort mentre no em donin una solució a la gestió sostenible dels residus. Si obvi el problema, jo també sóc pronuclear ja que és una energia neta i eficient. Però pagem cada dia 8 milions d'euros a França perquè ens guardi la nostra merda nuclear.

En el llibre ens introdueix als camps de golf sostenibles. Ja no és una contradicció jugar a golf i ser ecològic?

No estic a favor de criminalitzar sectors. Una persona que juga a golf li agrada estar en contacte amb la naturalesa amb el que segurament tindrà bastant consciència ambiental. Aquests camps de golf sostenibles que s'han començat a construir en algunes parts del país estan sent un èxit perquè proposen la reutilització d'aigües grisos per al reg, fan els greens més petits i respecten l'ecosistema. No substitueixen una praderia de matoll mediterrani per un grapat de gramínies, com és la gespa. El bo és aconseguir solucions perquè alguna cosa pugui ser sostenible sense necessitat de prohibirlo.

Enllaç per llegir l'entrevista completa. "Pagamos millones a Francia para que nos guarde la mierda nuclear.