20.5.09

La Generalitat modifica la normativa sobre l'escarabat morrut de les palmeres

S'ha modificat una disposició amb nous elements per poder lluitar contra aquesta plaga.
A Cabrils, 117 palmeres han estat afectades noticia publicada 26 gener.

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha modificat la normativa sobre la lluita contra la plaga del morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) per adaptar-la al marc legal comunitari i establir les corresponents mesures obligatòries per evitar la propagació d'aquesta plaga que afecta diverses poblacions de la zona litoral i prelitoral de Catalunya.


Aquesta modificació inclou l'establiment d'àrees demarcades i les mesures a prendre dintre d'aquestes, entre les quals destaquen:
La destrucció obligatòria de la part afectada de les palmeres atacades per la plaga, a càrrec del Departament.
La prohibició de la poda de les palmeres del gènere Phoenix, fora dels mesos d'hivern.
Control estricte de la producció i comerç de palmeres.
El DAR també podrà adoptar altres mesures de control de la plaga, i autoritzar estudis i experiències per aconseguir recuperar palmeres afectades, mesures que mai no podran comportar un risc de propagació de la plaga.

El morrut de les palmeres està afectant greument diversos països europeus del litoral mediterrani. A Catalunya es va detectar per primera vegada a finals del 2005 i des de llavors i fins al passat mes d'abril ha afectat prop de 3.500 palmeres a poblacions de Barcelona, Girona i Tarragona.

Modificació de l'Ordre ARP/343/2006 :
ORDRE AAR/226/2009, de 6 de maig, de modificació de l'Ordre ARP/343/2006, de 3 de juliol, per la qual es declara l'existència oficial a Catalunya de la plaga del morrut roig de la palmera Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790), i es qualifica d'utilitat pública la prevenció i la lluita contra aquesta plaga. (Pàg. 38461)